La Web dels Gegants de Mataró

La Web dels Gegants de Mataró



Visitants Totals : 1.706.603
Usuaris Conectats : 15






Iaia

www.gegantsmataro.cat

Nom: Iaia
Alçada: 4,00m
Parella: Avi
Entitat: Esplai Garbí
Barri: Centre

Constructor: Pep Gomis

Any: 21 de juny de 1980

< Veure Iaia anterior >< Veure Iaia posterior >

L’Avi i la Iaia formen la històrica i famosa parella de gegants antics de l'Esplai Garbí. Unes figures de més de quatre metres d’alçada (els més alts de la ciutat) que van néixer a l’any 1979.

Aquests enormes gegants representen una mena d'homenatge a tots els avis i àvies, tant directament relacionats amb els nens de l'esplai, en particular, i de qualsevol lloc, en general.

Els primers, i històrics Avis del Garbí es van construir a principis de l’estiu de 1979 i es van estrenar a Les Santes d’aquell any. Els caps estaven fets de cartró i els van fer diversos membres de l’esplai. Els vestits de la parella van ser dissenyats i confeccionats per Joaquima Barbena, mare d’una de les monitora de l’esplai, Montse Borrell. L’Avi, amb un cigarro, bigoti, cabell llarg, boina, camisa clara, armilla negra i una corbata de colors ben vius; la Iaia amb els cabells recollits, boca mig oberta mostrant una dent, vestit fosc i davantal.

Les dues testes dels gegants van ser substituïdes l’any següent per unes de fibre de vidre, dissenyades per en Josep M. Gomis. El nou Avi perdia el bigoti i aparexia ara amb la boca mig oberta ensenyant una sola dent. La Iaia, apareixia ara amb un melancòlic somriure però amb la boca tancada sense ensenyar cap dent. Els nous avis es van estrenar el 20 de juny de 1980 per les festes de l’esplai i, és amb aquestes fisonomies, que van voltar per Mataró durant quasi quinze anys, convertint-los en una de les parelles de gegants més conegudes i populars dels anys vuitanta i primera meitat dels noranta.

La darrera sortida de la parella va ser durant la cercavila de gegants de la diada de Sant Jordi de 1994. Des de llavors, els gegants no van tornar a sortir, a causa, en bona part, dels canvis de seu de l’Esplai Garbí (deixa el carrer d’en Palau, al centre de Mataró, on havia estat prop de 20 anys i s'instal·la, primer, al carrer de Velázquez i, més tard, a l’edifici de Les Esmandies) i de relleu generacional dels seus membres.

Les antigues testes de cartró es van guardar durant molt de temps a l'últim pis de l’antiga seu de l’esplai, al carrer d’en Palau. Segurament es van quedar allà quan l’esplai es va traslladar al carrer de Velázquez. Les testes de fibre de vidre sí que es van portar a la seu del carrer de Velázquez i, posteriorment, a Les Esmandies. Un cop allà, hi va haver diversos intents de recuperar els Avis – el 2006, per exemple –, però el projecte mai es va arribar a dur a terme. Aquests caps hi són guardats fins el 2019, en què l’esplai les cedeix a en Jan Portet, impulsor de la futura recuperació de la parella.

No és fins l’any 2022, que els Avis tornen al carrer. Gràcies a una iniciativa de l’antiga Colla Gegantera d’en Terenci (actualment, Colla del Barri de Molins), es van fer unes rèpliques exactes de les antigues testes dels gegants; Arnau Guardi s’encarrega de la de l’Avi i Eloi Romañà de la de l’Àvia. La pintura i maquillatge va a càrrec d’Arnau Guardi. Els vestuaris els confensiona Montserrat Riera basant-se en els vestits originals dels gegants (igual que havia fet mesos enrera amb la roba d’en Rebentaxarxes) i els cavallets de fusta fets per en Roger Albert Casanova. Els cabells, diversos acabats estructurals i altres tipus de complements i detalls van a càrrec de diversos membres de la colla.

Els nous Avis del Garbí es van estrenar el 8 de maig de 2022, a una festa organitzada per l’antiga Colla d’en Terenci a l’Ermita de Sant Simó en motiu del bateig d’en Rebentaxarxes de qui els Avis serien els seus padrins. La trobada va comptar amb l’assistència de varis ex-monitors dels esplais Garbí i BUFF, i en presència d’en Mossèn Biscúter, també es portaria a terme l’apadrinament de la nova parella; sent en Pasqual i la Palaueta els padrins de Avi; i el Paler i la Maria de Mata els de la Àvia. En aquest dia molt calorós, la parella de gegant també va sorprendre traient aigua i remullant als acalorats convidats, ell pel cigarret i ella pels pits.

Uns mesos després, la Colla d’en Terenci de l’Institut Thos i Codina deixa enrere aquesta figura que durant un temps custodien i representen arreu de la ciutat, passant a ser la nova colla gegantera del barri. És a partir de llavors que es pren la decisió de nomenar l’Avi i la ’Àvia com a gegants constitutius d’aquests inquiets geganters. Aquestes però, no seran les úniques figures que els representaran, perquè la Geganteta del Dimoni Brut de l’antic grup d’animació El Dimoni Brut també passaria a formar part de la nova comparsa gegantera del barri de Molins.

Els Avis tenen una estima especial per part d’aquesta WEB, ja que la Coral Mas va ser monitora de l'Esplai Garbí durant uns quants anys (entre el 1990 i el 1995), i durant aquella època es podria dir que va conviure amb les figures; els veia, els arreglava, i fins i tot els portava en algunes ocasions, cosa no massa fàcil degut al pes tan descompensat de les peces; uns gegants de més de quatre metres fets pel propi membres de l'esplai de forma molt artesal.


© LA WEB DELS GEGANTS DE MATARÓ
www.gegantsmataro.cat




Darreres sortides en les que ha participat

11/07/2022 - Xa Mostra de Gegants i Figures Festives de Mataró
28/05/1994 - Festes del Barri de Cerdanyola
23/04/1994 - Diada de Sant Jordi
23/04/1992 - Diada de Sant Jordi
26/10/1985 - Festes de Sant Simó (Estrena Paler)
23/04/1983 - Diada de Sant Jordi
30/10/1982 - Festes de Sant Simó
19/06/1982 - Festa de l´Esplai Garbí
24/10/1981 - Festes de Sant Simó (Estrena del Rebentaxarxes)
20/06/1981 - Festa de l´Esplai Garbí
21/06/1980 - Festa l’Esplai Garbí
23/04/1980 - Diada de Sant Jordi
28/07/1979 - Les Santes, Festa Major de Mataró (Cercavila de tots els gegants de la ciutat)
28/07/1979 - Les Santes, Festa Major de Mataró (Gran concentració de gegants de la ciutat a la plaça de Santa Anna)

(Color diferent per a les sortides del gegant antic)



© LA WEB DELS GEGANTS DE MATARÓ
www.gegantsmataro.cat