La Web dels Gegants de Mataró

La Web dels Gegants de MataróVisitants Totals : 1.611.547
Usuaris Conectats : 6


Notícies

30/04/2022 Pujada de la Norilca i en Terenci a Montserrat

El dissabte 30 d'abril de 2022, les colles d'en Terenci i la Norilca ens vam unir per pujar a Montserrat.
Curiosament, va ser una proposta que es va plantejar al sopar del 15è aniversari de la Colla de la Norilca i així s'ha fet. No les teníem totes amb el dia però finalment va fer un sol sol espaterrant. Vam fer una cercavila fins a dalt, a la Plaça de Santa Maria, on hi vàrem fer uns balls a ritme de flabiols i gralles. La peça estrella va ser el "Virolai" tocat pels Dimecres Flabiol. Tot seguit, vam aprofitar per comprar formatges, mel i mató i prendre una mica el sol. Va ser just a l'hora de marxar que el temps es va girar, com si hagués esperat a que acabéssim la festa. ;)
L'experiència va ser tan guai que esperem repetir-ho l'any vinent en un indret diferent.


Més informació...


17/04/2015 Recordant tal dia com avui (17 d'abril) d'ara fa 7 anys: Sant Jordi 2008. 30 Anys de Gegants

Arriba novament la diada de Sant Jordi, el dia del llibre i la rosa, el dia dels enamorats i el dia de la ja tradicional trobada de gegants mataronins pel centre històric de Mataró.

Molts dirien que és un any més, i de fet, només és un any més; però ja en portem 30 de consecutius, des d’aquell mític 1979, que es celebra aquesta concentració de gegants a la nostra ciutat.


23 d’abril de 1979. Diada de Sant Jordi. 15 Gegants de la ciutat es concentren en una Plaça de Santa Anna aplegada de gent. Ara, després de 30 anys, els gegants mataronins continuen omplint de gent els carrers i places de Mataró.En aquella primera trobada hi van ser la Família Robafaves (en Robafaves, la Geganta, en Maneló i la Toneta); en Pep de l’església de Sant Josep (conegut també com el Gegant d’en Majó); en Tomeu de l’esplai Xauxa; en Garbí I i en Palau II de l’esplai Garbí; en Pere Joan Ferrer Destorrent del grup d’animació Barrila; el Rei, el Capellà i la Pagesa (o la Vella Groga) de les Cooperatives; i els tres gegants de la Setmana de l’Infant (antics gegants del Foment).

La crida gegantera a la festa va ser tan forta que l’experiència es va repetir tres mesos més tard a la recuperada festa de Les Santes. Un preludi de l’actual Gegantada, amb la Família Robafaves, en Pere Joan Ferrer Destorrent, en Lucius Marcius original, els Avis del Garbí, i en Xanet-Xaneta original (de l’escola Anxaneta) com a protagonistes i que una vegada més va desbordar de gent la plaça de Santa Anna.

La Festa Major però, va créixer (en activitats, dies, gent,...) i ja no calia la crida d’aquests gegants, que finalment van ser arraconats fins fa molt poc temps (menys de 7 anys).

Finalment, amb el naixement de La Gegantada, hem pogut de mica en mica, tornar a recuperar aquestes figures... Les pròpies colles per tant, amb molts d’entrebancs, han aconseguit fer tornar les seves figures on mai havien d’haver-les fet fora, a la Festa Major de la seva ciutat.

En aquella època de nascuda democràcia, les figures van sortir al carrer per cridar a la festa. Van ser convocades per les autoritats locals per fer una festassa, i així ho van fer... demostrant el seu poder d’atracció de masses i deixant veure una vegada més que la fal•lera gegantera d’aquesta ciutat, no és nova, ni es tracta d’una moda actual… sinó que, des de fa més de 30 anys, aquests personatges porten l’admiració, l’alegria i el somriure per allà on van. L’única novetat actualment, és el reconeixement que per fi tenen, i d’això, sí que en fa ben poquet,... ni 10 anys...

Reconeixement que per molts d’ells, malauradament ja arribat massa tard. Si mirem enrera, dels 15 gegants del Sant Jordi del 79, només en queden 2 en actiu; ni els antics Maneló i Toneta se n’han salvat de la criva, tot i que les seves testes i vestits encara resten arxivats, amagats i oblidats en un racó com si fossin trastos vells o relíquies grises i mortes...Tot i la poca consideració per part dels dirigents culturals de Mataró vers els gegants, aquestes figures han seguit cridant festa rera festa, Sant Jordi rera Sant Jordi, barri rera barri..en. Tot i que dels 15 gegants del 79 només en quedin 2 actius, després en vingueren uns altres, i després uns altres més… i així fins als nostres dies … quasi dos centenars de gegants han ballat pels nostres carrers en els darrers 30 anys.

Val aquí el record i homenatge per aquells 15 gegants que van fer una mica d’història, per un bon grapat més que no van poder assistir-hi i per els quasi dos centenars de gegants que durant molts anys han fet somriure a més d’un trist, han fet riure a més d’un que plorava i de ben segur que han fet tornar la il•lusió, encara que sigui per uns minuts, a molts que l’havien perduda.

GRACIES GEGANTS DE MATARÓI esperem que algun dia aquest 30 anys d’història es pugui recuperar, no per vosaltres, simples figures de cartró, sinò per nosaltres i els nostres records.

Toni Braza
17/04/2008

08/12/2010

La Coordinadora de Colles Geganteres de Mataró culmina la celebració del 10è aniversari de l’entitat amb l’edició d’aquest esplèndid llibre de més de 400 pàgines a tot color.

Gegants i figures festives a Mataró és un compendi de tota la història gegantera de la ciutat, complementat per un extens catàleg que recull totes les figures de Mataró, tant les actuals, com les que ja no estan en actiu. Apartats dedicats a la música i als constructors de gegants completen aquesta monumental obra consagrada a la cultura popular més genuïna.

Nicolau Guanyabens, Pol Ducable, Maria Salicrú-Maltas, Toni Braza i Coral Mas en els textos, i Anna Romeu a les fotografies, són els autors que han realitzat la recerca del fet geganter des de tots els seus vessants.

El proper 28 de Desembre, per la tarda, a Can Palauet es realitzarà la presentació oficial del llibre amb la presència d'una gran representació de la CCGM.


Text extret del web de la Coordinadora de Colles Geganteres de Mataró


Més informació...


28/06/2010 Festa de Sant Joan

Diuen que la nit de Sant Joan és nit de foc, i si no creieu que sigui així, pregunteu-els-hi a les bruixes del carrer de Sant Joan.

Com és costum al carrer Sant Joan, el dia 23 de juny, es celebra la baixada de bruixes, que enguany arribava a la desena edició, on també hi formen part el Sol i la Lluna, els gegants del carrer Sant Joan.

Cap a les 11 de la nit, des de la plaça de la Peixateria, i per la baixada de les Escaletes, comencen a baixar una munió de bruixes fins a arribar a l'esplanada de Can Maitanquis on els espera la foguera típica i tradicional de Sant Joan, que elles mateixes han d'encendre amb les seves torxes.

Aquesta festa, és una gran oportunitat per veure uns gegants que es deixen veure molt poc per Mataró. Els gegants del carrer Sant Joan, que acompanyen a les bruixes fins arribar a la foguera, on un cop encesa comencen a donar voltes al seu voltant.

Sense dubte, una gran festa!

Sergi Galocha

17/06/2010 20è Aniversari de l'Iluro i l'Alarona

Els dies 26 i 27 de juny, la Colla Gegantera d’Iluro, celebrem el nostre 20è Aniversari, amb una Mostra de Balls de Gegants el dissabte i una Cercavila de Gegants el diumenge.

Un total de 20 colles geganteres, disposades a celebrar aquest 20è Aniversari.

Des de la colla, s’ha cregut molt interessant incloure la Mostra de Balls de Gegants a la festa del 20è Aniversari, per aportar un acte diferencial a la nostra ciutat, que tindrà la seva continuïtat anual, depenent de l’èxit d’aquest any.

Hem intentat buscar gegants que tinguin el seu ball propi, i que aquests, siguin balls de referència en tot l’àmbit català, i fins i tot, de més enllà.

La Plaça de l’Ajuntament serà l’espai adient en que es realitzarà aquesta mostra, en la que hi haurà les cadires a punt, perquè tothom pugui seure i gaudir de l’espectacle.

No us ho perdeu, la festa promet...

DISSABTE 26 DE JUNY ? MOSTRA DE BALLS DE GEGANTS

A 2/4 de 6
Plantada de Gegants a la Plaça Santa Anna.

A les 6
Cercavila fins a la Plaça de l’Ajuntament.

Recorregut: Plaça Santa Anna i Riera amunt fins a la Plaça de l’Ajuntament.

A continuació
Mostra de Balls de Gegants a la Plaça de l’Ajuntament.

Gegants participants a la Mostra de Balls de Gegants

Gegants de Badalona
Gegantons de l’ACGC *
Gegants de Vilassar de Dalt
Capgrossos de l’ACGC *
Gegants de Malgrat de Mar
Gegants de l’ACGC *
Gegants d’Anglès
Gegants de Vilafranca de Conflent
Gegants d’Orduña (País Basc)
Gegants de Mataró
Nans de Mataró
Iluro i Alarona de Mataró

31/05/2010 Festa de Cerdanyola

Dissabte 29 de maig a la tarda, es va celebrar al barri de Cerdanyola, en motiu de la seva festa major, una de les cercaviles més llargues que es fan a Mataró.

Aquest any el Mossèn Biscúter va reunir a un total de vuit colles, que van començar la cercavila des de la plaça d'Andalusia. Aquestes vuit colles van ser: en Crossi del CEIP Camí del Cros, l'Executiu i l'Isidre dels Geganters de la Llàntia, el Sol-ixent, en Llorenç i la Momixent de l'escola Sol-ixent, la Tomassa del CEIP Tomàs Vinyas, la Laia Sigilata de l'AV del Pla d'en Boet, la Maria de Mata de l'ermita de Sant Simó, la Família Robafaves i els Nans de Mataró, i com no, el Mossèn Biscuter de Cerdanyola.

Després de que el Mossèn rebés a la Família Robafaves i lliurés els rams a les gegantes va començar la cercavila que els va portar pels carrers de: passeig de Ramon Berenguer III "el Gran", carrer dels Almogàvers, carrer de Vitòria, carrer del Rosselló, carrer de Sicília, avinguda de Puig i Cadafalch, carrer de Maria Auxiliadora, carrer de Burriac, carrer Gatassa i avinguda de Puig i Cadafalch fins a la plaça Illa Cristina on tots els gegants van fer un ball conjunt amb flabiol i un últim ball amb el "Pasiu bé".

En acabar, les colles van rebre un bonic record que consistia en una taula de fusta amb dos ganxos clavats i números de 0 al 9 per fer un calendari i els mesos de l'any i un dibuix del Mossèn Biscuter al costat. Després, per agafar forces, es va repartir xocolata desfeta per a tothom.

Sergi Galocha

28/05/2010 TRES DIES INTENSOS GEGANTERS A LA VIA EUROPA

El cap de setmana del 14 al 16 de maig es va celebrar la novena Festa Major de la Via Europa - Nou Parc Central.

I com no podia ser d'una altra manera en aquesta ciutat, a part de celebrar-se un munt d'actes com sopars, correfoc, espectacles infantils, matinades i moltes més coses no hi podien faltar els gegants.

Divendres a la tarda es va fer la cercavila d'inici de festes on hi van participar la Norilca, l'amfitriona de la festa i el grup Bombulodrum. Aquest era el primer any que hi participaven gegants en aquesta cercavila. Una cercavila que va començar puntualment a les 7 de la tarda des del passatge Aneto i que va anar aplegant gent per tot el recorregut fins arribar al carrer Esteve Albert on començaria el taller de foc a càrrec de la colla de Diables del Basilisc.

L'endemà a la tarda, dissabte 15, no hi podia faltar el que seria la tercera edició de la trobada de gegantons, capgrossos i bestiari festiu de la Via Europa, una cercavila on hi ha l'oportunitat de veure els gegants més petits de Mataró, i probablement els que menys surten i també de veure la pedrera gegantera mataronina. En aquest cas hi van participar el Nans de la ciutat de Mataró, els Cavallets de Mataró, les capgrosses de la Vocalia de dones de Rocafonda, el capgròs de la Residència d'avis de Cerdanyola, l'Isidre dels Geganters de la Llàntia, els capgrossos de l'ermita de Sant Simó, en Pitus de l'escola Valldemia, en Joan Petit d'en Set Simón, en Toni de la colla d'en Ton, els gegantons dels Blaus de Granollers, en Víctor de la colla Xamarca i el Sr. Queco i en Zig-zag de la Web dels Gegants de Mataró. La cercavila va acabar, com sempre, al carrer Esteve Albert on hi haurien els tradicionals balls i posteriorment el bateig d'en Zig-zag, on actuaren de padrins en Víctor de la colla Xamarca i la Mar dels gegantons dels Blaus de Granollers.

I diumenge al matí hi va haver la tradicional cercavila de gegants, que aquest any va canviar de lloc. Quan abans començava a l'escola Antonio Machado, aquest any va començar al carrer Alemanya. A la Norilca, el Sr. Queco i en Zig-zag, els amfitrions, els van acompanyar en Mia de l'escola Valldemia, en Lucius Marcius de l'AVV de Peramàs-Esmandies, l'Executiu i l'Isidre dels Geganters de la Llàntia i els capgrossos de Sant Simó. Una cercavila que els portaria per la part alta del barri i que acabaria com sempre amb els tradicionals balls on aquest any la Norilca va voler ballar amb cada un dels gegants convidats a la seva festa.

Sense cap mena de dubte si que van ser uns tres dies ben intensos geganters a la Via Europa!


Sergi Galocha

04/11/2009 Presentació de l'Elisenda

El 28 de Novembre, a partir de les 17:00 fins a 8 Colles Geganteres es plantaràn darrera de l'Ajuntament per a rebre a l'Elisenda la nova Geganta de Bogeria Gegantera, una figura de casi 4 metres d'alçada que representa una dona del segle XIV.

Les Colles que ens acompanyaràn en aquest dia tant especial seràn:

- Colla Gegantera d'Iluro (Mataró)
- Colla Gegantera d'en Lucius Marcius (Mataró)
- Colla Gegantera de la Web dels Gegants de Mataró
- Colla Gegantera de l'Angeleta (Mataró)
- Colla Geganters d'Argentona
- Colla Gegantera del Blaus de Granollers
- A.G.G. de la Vall de Sitges

A les 18:00, just després de l'entrada de l'Elisenda a plaça, la comitiva s'enfilarà per la Riera per iniciar el recorregut. El recorregut serà:Plaça de l'Ajuntament, El Carreró, La Riera, Carrer Nou, Plaça Santa Maria, Carrer Bonaire, Carrer Argentona, Muralla del Tigre, Carrer Amàlia, El Torrent, Carrer Altafulla, Carrer Fray Luis de León i Pati de Can Marchal.

La part més espectacular de la Trobada serà l'entrada de les Colles al Pati de Can Marchal, on una a una les Colles Geganteres aniràn entrant amb musica folk i llums de colors per ambientar el Pati.

Una vegada totes les colles estiguin de nou plantades al Pati de Can Marchal, es faràn els actes protocolaris amb la Colla Gegantera d'Iluro i la Colla Gegantera d'en Lucius Marcius, ambdues de Mataró i padrines de la nova Geganta. Al finalitzar el protocol totes les Colles Geganteres es lluiràn amb un ball per finalitzar ballant totes juntes.

L'Elisenda ja està nerviosa per sortir al carrer a coneixer a tots els mataronins... Tu no la vols coneixer??

Bogeria Gegantera


Més informació...


02/11/2009 Les Figures preparades pel Crema 2009

DISSABTE 07-XI-09 - EL CREMA 2009

Quasi totes les figures ja dormen a Can Puça esperant la festassa d'aquest dissabte: La Puça i la Pruneta amb els flabiolaires, els cavallets de Mataró, el cap gros Isidre, la Norilca, el Sr. Queco i l'Executiu, els Diables Garrofers i els Tabalers de l’Hort.

19/10/2009 Festa del Sol-Ixent

El dissabte 3 d'octubre, el Sol-Ixent va celebrar la seva festa convidant alguns amics seus: l'Angeleta del CEIP Àngela Bransuela; en Pep la Guineu del CEIP Josep Montserrat; el Sr. Queco i la Norilca de la Web dels Gegants de Mataró i l'Iris de l'escola Balmes.

A partir de les 5 de la tarda, el Sol-Ixent ja esperava els altres gegants a la porta de la seva escola. Un cop arribats tots, va començar la cercavila que els va portar per el barri de Cerdanyola. Després de la llarga cercavila tots els gegants van poder ballar al ritme del conegut "Bequetero". Per concloure es va fer una tabalada de totes les colles participants. Una bonica peça de ceràmica en forma de Catalunya va ser el record per a les colles.

Per agafar forces, les colles geganteres van poder sopar esplèndidament. El sopar consistia en el tradicional pà amb tomàquet i embotits, pica-pica a base d'olives i patates i també unes delicioses gambes i de postres gelat. A més, les colles van poder veure d'un singular porró (els que hi eren ja sabran a quin porró em refereixo, no cal donar més detalls!).

Sergi Galocha

21/07/2009 MANIFEST CONJUNT DE LES COLLES DE DIABLES DE MATARÓ

La Colla del Basilisc i els Diables de la Llàntia som les colles de diables de Mataró i som els únics grups de foc que permeten als nois de la ciutat participar com a diables en les seves festes. Comptem amb 150 membres entres diables i músics, entre els quals fins a 20 nens i nenes i els seus pares que formen els únics diables infantils de Mataró.

Participem de manera desinteressada en les festes dels barris de Mataró (La Llàntia, Vista Alegre, Rocafonda, Via Europa, Pla d’en Boet, Peramàs-Esmandies, Camí de la Serra, Sant Simó...) i des de fa 5 i 4 anys (des de 2005) participem del correfoc de la festa major de la Ciutat, l’anomenat “Escapada a Negra Nit”, el correfoc de les Santes.

A banda, cadascuna de nosaltres també organitza i participa en 25 actes anuals, tant dins de Mataró, com per tota Catalunya (per exemple, Arenys de Mar, Barcelona, pessebre vivent d’Òrrius, Llavaneres, Premià de Mar, Sant Pau de Segúries, Sant Miquel del Cros - Argentona, Terrassa...).

Alhora, col•laborem amb casals i escoles de la ciutat, fires, associacions de veïns, entitats sense ànim de lucre... (per exemple, tallers per esplais i escoles, fira de la Mostra d’Entitats, Equips de Suport, A.V. La Llàntia, Rocafonda, Peramàs-Esmandies, Via Europa ...), així com participem de tots els actes als que som requerits per l’Ajuntament (acte conjunt de reivindicació dels grups de foc a Berga, preparació del Pla Jove 2009-2012, reunions i xerrades organitzades per Participació Ciutadana, correfoc en motiu de la trobada de Pastorets de Catalunya...).

Així doncs, l’aportació de la Colla del Basilisc i dels Diables de la Llàntia a la cultura tradicional i popular de la ciutat, a la cohesió dels seus barris i del jovent, així com al foment de l’associacionisme i a la participació ciutadana és indubtable, valuós i meritós. Totes les seves activitats són sense ànim de lucre, i els nostres membres mai han cobrat per les activitats que desen-volupen.

Tot i això, enguany, l’Institut Municipal d’Acció Cultura (IMAC) ens ha comunicat que aquest 2009 LES DUES ÚNIQUES COLLES DE DIABLES DE MATARÓ NO PARTICIPARAN DE LES FESTES DE LA CIUTAT, com han estat fent durant anys, tot i que sí convidaran fins a 8 grups de fora, de les quals 5 són colles de diables. Prefereixen convidar a grups de fora de la ciutat i excloure la participació dels mataronins de les seves pròpies festes.

Tot i les nombroses reunions mantingudes des de fa mesos amb tècnics de l’IMAC, amb el seu president i Regidor de Cultura, Sergi Penedès, i amb la directora Esther Merino, MAI SE’NS HA TINGUT EN COMPTE. L’única explicació que se’ns ha donat és que “com és cap de setmana hi ha altres colles de fora de la ciutat disponibles per venir”. Sembla que no ens vulguin, que els hi fem nosa... No hi ha cap altre explicació per a que se’ns exclogui de les nostres festes.

És per això que reclamem de l’IMAC i de l’Ajuntament de Mataró:

1. RESPECTE PER LES ENTITATS CULTURALS I CIUTADANES DE LA CIUTAT I DELS BARRIS;

2. RESPECTE PER LES DUES COLLES DE DIABLES DE MATARÓ, I PER LA SEVA TASCA REALITZADA A LA CIUTAT I ALS SEUS BARRIS;

3. CORREGIR EL MENYSPREU CAP A LA COLLA DEL BASILISC I ELS DIABLES DE LA LLÀNTIA PROHIBINT-LES PARTICIPAR DE LA FESTA DE LES SANTES;

4. FER-LES PARTÍCIPES DE LES FESTES DE LA SEVA CIUTAT I DEL CORREFOC DE LES SANTES.

HAN EXCLÓS A LES DUES COLLES DE DIABLES DE MATARÓ DE LES FESTES DE LA SEVA CIUTAT! HAN CONVIDAT A 8 GRUPS DE FORA, I NO ALS DE CASA!

JA N’HI HA PROU !!!

Colla del Basilisc i Colla de Diables de la Llantia

02/07/2009 Festes del Barri de La Llàntia ‘09

Les festes de La Llàntia avarquen dos caps de setmana, del 27 al 5 de juliol, però sense cap dubte, els dies 3, 4 i 5 de juliol son els més moguts.

El dia 3 s’iniciaran les festes amb un “Que comenci la festa” a càrreg del Grup de Batucada Jove Trukumka i els Geganters de La Llàntia.

El dissabte hi hauran unes matinades a càrreg del grup mataroní els Grallats, junt amb l’Executiu i tota la pesca. Per la tarda, com no, no podia faltar la tradicional cercavila popular, que aquest any l’organitza la recent colla del barri, on no s’ho han pogut perdre unes 14 colles de Mataró i dels voltants. S’iniciarà la cercavila al nou poliesportiu del Barri de La Llàntia a les 5:30. Es farà un recorregut d’1 hora i 15 minuts aproximadament, i s’acabarà al Parc de La Llàntia. Allà mateix es faran els balls, i com a novetat, aquest any es farà un ball solament de capgrossos. Una vegada finalitzat tot això, totes les colles baixaran al pati de l’església, on es farà el típic pica-pica per a totes les colles.

El diumenge es tornaran a fer unes matinades junt als Geganters del barri, però aquesta vegada acompanyats per varis grups de percussió que porten algunes colles de gegants de la ciutat, com la del Sr. Carretero, la d’en Ton, etc.

Pel tema geganter ja s’ha acabat, pero també us volem comunicar que no us podeu perdre el correfoc infantil, el gran i l’espectacle final que organitza la colla de diables del barri. Esperem que molta gent assisteixi, i que us ho passeu molt bé.

Mickey de los Reyes (Cap de colla de Geganters de La Llàntia)


Més informació...


21/06/2009 Cercavila de les Festes de Peramàs-Esmandies

Dissabte 20 de juny de 2009, va tenir lloc al barri de Peramàs-Esmandies la popular cercavila de gegants.
El dia no acompanyava gaire, estava molt núvol, però tot i així els gegants van sortir de casa seva per gaudir d'una bona jornada gegantera.

Els gegants, es van reunir a Les Esmandies, la seu social del barri. Després d'estar plantats una bona estona perquè la gent els pogués contemplar es va iniciar la cercavila. Una cercavila no gaire llarga però tampoc curta, un pèl ràpida això si.

A la cercavila hi van assisitir: la Montserrat, l'Aja i la Taminunt, les Capgrosses de la Vocalia de dones de Rocafonda; en Sethomes del CEIP Camí del Mig; en Llauderet Gratacels del CEIP Torre Llauder; en Ton de l'escola Salesians; en Carretero de l'escola el Turó; l'Executiu, la Júlia i l'Isidre dels Geganters de la Llàntia; la Norilca de la Web dels Gegants de Mataró; la Lourdes de l'escola Mare de Déu de Lourdes; en Joaquim i la Maria de l'escola Cor de Maria; l'Iluro i l'Alarona de la Colla d'Iluro; en Josep, el Noi de Tona de Tona (Osona) i l'amfitrió en Lucius Marcius de l'AVV de Peramàs-Esmandies.

Després de recórrer pel barri, els gegants van arribar de nou a Les Esmandies on van fer el típic Gener-Febrer-Passi-ho bé. Després d'això la festa va concloure amb un esplèndit berenar-sopar que consistia amb un bon pa amb tomàquet i embotit i una refrescant sindria. També es van donar els records, un plat de terrisa amb la casa de Les Esmandies pintada.

Sergi

04/10/2008 La Nova Maria de Mata

Si tot va bé, el proxim 25 d'octubre, durant les festes de Sant Simó, es realitzarà la presentació de la nova Maria de Mata que substituirà a l'antiga i històrica figura del ninotaire Nona.

La nova geganta ha estat feta per en Jordi Grau del Drac Petit de Terrassa (al igual que l'actual Paler i el vestuari per la Gemma Malé de Mataró.

20/07/2008 LA GEGANTADA 2008

07/07/2008 Una Dezena de Figures Més

En poc més de dos mesos s'estrenen a Mataró una dezena de figures, que s'uneixen així a la gran familia de gegants de la ciutat.

A les ja estrenades Nora (festa d'en Ton), Ona (festa de l'Anxaneta) i Jana (Sant Jordi), es van unir en Víctor, la Julia, en Zig-Zag i la Mareta a la Trobada de gegantons de la Via Europa; l'Espetec i l'Home dels Bolets que van surtir per primera vegada a les festes de Cerdanyola; l'Angelot a la Festa del Tomás Viñas; la Senyoreta Haris a la festa del Turó; la Palaueta a les festes del Palau; i finalment el remodelat Monjo a les festes de La Llantia.

I de ben segur que abans que s'acabi l'any tindrem més sorpreses....

08/06/2008 La Festa del Dracalegre

El passat diumenge dia 8 varen venir a casa meva, al col·legi VistaAlegre, al meu primer aniversari les meves amigues Angeleta, Tomasa i Nani i els meus amics Miquelet i Sol-Ixent (que ens va regalar la seva lluentor i va fer que gaudíssim d'un dia esplèndid).

Tots cinc i jo, en DracAlegre, vàrem reunir forces amb un petit àpat i vàrem sortir pels carrers del barri repartint alegria, balls i música...de gralles, de percussió i de flabiols, de rialles i de germanor...DE FESTA !!

Després de recórrer el barri vàrem ballar tots cinc a la Plaça Vista Alegre i tornàrem a l'escola a on la colla de la Tomasa van tocar el "passi-ho bé" per acomiadar-nos.

Bé, només falta un any pel segon aniversari i tornar a rebre amics a casa, per passar un bon dia geganter....ja ho estic desitjant...!!

Dracalegre

07/06/2008 Estrena de la Senyoreta Haris

La Colla d’en Carretro s’incrementa amb la senyoreta Haris

El dissabte 7 de juny el Col•legi El Turó va estar de festa. La Colla d’en Carretero va celebrar el seu 5è aniversari i perquè fos ben sonat, ens va sorprendre amb l’estrena d’una nova geganta, la senyoreta Haris. Aquesta bonica noia, va ser batejada i apadrinada el mateix dia de la seva estrena per en Lucius Marcius de l’AVV de Peramàs-Esmandies i la Norilca de La Web dels Gegants de Mataró, i testimonis en van ser l’Iris, el Senyor Queco i la Turoneta.

Després de les presentacions i els balls corresponents els gegants van deixar-se veure pels carrers del barri on tothom els va poder contemplar... fins i tot l’autèntic senyor Ciriaco Carretero va poder saludar la seva viva imatge.

Al arribar a l’escola, els gegants es van acomiadar amb un Passiu bé. Seguidament, tots els convidats varen poder degustar un bon pa amb tomàquet i botifarres de pagès.

Aquest cap de setmana també es van celebrar quatre festes geganteres més: la de Pla d’en Boet, la de l’escola GEM, la de l’Escola Pia Santa Anna i la del CEIP Vista Alegre que es tradueixen en més d’una vintena de gegants mataronins passejant i ballant per tots els punt de Mataró.

Coral Mas

28/05/2008 Cercavila de Cerdanyola

El dissabte 24 de maig, el Mossèn Biscúter va celebrar la festa del barri amb la Tomasa, en Crossi, en Pep la Guineu, en Sol-Ixent, el Paler, la Norilca, l'home dels Bolets, l'Espetec, la Família Robafaves, els gegants del barri dels Abells de Canet de Mar i el de Sant Hipòlit de Voltragà.

Les gegantes, engalanades totes amb un bonic ram de flors, van desfilar acompanyades dels gegants, pels carrers de Cerdanyola fins a la plaça d'Isla Cristina on van poder ballar amb el mossèn més carismàtic de la ciutat.

Al final dels balls, i per agafar forces, els nens i els més ganàpies, no es van estar de provar una suculenta xocolata que va posar punt i final a la festa gegantera.

Coral Mas


Més informació...


23/05/2008 Les Cercaviles de Via Europa

Les cercaviles de la Via Europa tornen a omplir de figures els carrers del barri

Des d’aquí volem agrair la participació de totes les figures que han assistit a les dues cercaviles i que han omplert el passatge d’Aneto, el carrer d’Esteve Albert i el carrer d’Alemanya, tan dissabte com diumenge, fent possible aquesta festa i esquivant, per uns moments la pluja, i lluint un sol radiant per veure els gegants mataronins.

El dissabte va aparèixer un nou membre de la colla de la Web dels Gegants de Mataró: en Zig-Zag, i la Norilca i el Senyor Queco, van ser padrins per primer cop d’un fabulós nou gegantó: en Víctor. El passatge d’Aneto va quedar ple d’aquestes petites figures que van ballar al so de la música dels grallers d’en Ton, del Sr. Carretero, de la Lourdes, de l’Anxaneta, de l’Angeleta, de la banda Oratam i de l’Entitat Folklòrica Catalana.

El diumenge: AQUEST ANY SÍ !!!, s’ha aconseguit tallar per uns moments la plaça d’Itàlia, on totes les colles s’han pogut fer la tradicional foto de grup amb la gespa, les fonts i uns núvols que no gosaven acostar-se, de fons.

La Norilca, el Senyor Queco i en Zig-Zag estan molt contents i des d’aquí volen donar les gràcies per haver fet possible aquestes dues trobades als Voluntaris pel Futur, a tots els membres de l’AVV Via Europa-Nou Parc Central i als músics, portadors i colles d’aquests protagonistes de les festes: Lucius Marcius, Mossèn Biscúter, Tomasa, Sr. Carretero, Angeleta, Pep la Guineu, Lourdes, Ton, Dracalegre, Mia, Tomàs, la Iaia, Roy, els Cavallets de Mataró, Ona, Víctor, Nora, Toni, Júlia, Mariona, Andreona, Drac Vermell, Mareta, Jan, Nens Escoltes del Valldemia, Miquelet, Capgrossos del CEIP Antonio Machado, Drac Màgic, Savi, Isidre, Jana i Pepito Bufonet.

Colla de La Web dels Gegants de Mataró


Més informació...


10/05/2008 Cercaviles de la Via Europa

Prepareu-vos per un cap de setmana intens…!

Dissabte 17 de maig, a les 5h. de la tarda al Passatge Aneto:

2a Trobada de Gegantons, Capgrossos i Bestiari festiu de la Via europa.

El proper dissabte 17 de maig, els petits geganters es trobaran al passatge Aneto per fer ballar les seves figures i portar-les a passejar pel barri.

El senyor Queco ha volgut convidar els capgrossos i gegantons de tots els indrets de la ciutat; també hi participaran els Cavallets de Mataró... i sembla ser que també hi haurà alguna sorpresa...!

Quan acabi, al carrer d’Esteve Albert, la canalla podrà gaudir d’una actuació infantil, a càrrec dels grup “Sona que trona” i seguidament podran mostrar les seves habilitats en els diferents tallers infantils que hi haurà al carrer.


Diumenge 18 de maig, a les 11h. del matí al carrer d'Esteve Albert:

Gran Cercavila de Gegants

El diumenge, la Norilca i una vintena de gegants tornaran a prendre els carrers de la Via Europa: faran un agradable passejada, enfilant la Via Europa fins al carrer d’Alemanya, amb una petita aturada a la rotonda de la Plaça Itàlia per fer la ja tradicional foto de grup.

Pels que tinguin més ganes de gresca, hi haurà concursos, tallers,... i un munt d’activitats al mateix carrer d’Alemanaya...

La Web dels Gegants de Mataró

27/04/2008 Festa de l'Anxaneta: Estrena de l'ONA

Aquest diumenge al matí, durant la festa del CEIP Anxaneta i després de la magnífica cercavila de gegants, vam tenir una grata sorpresa: L'aparició de l'Ona; la nova gegantona infantil de l'escola que farà les delicies dels més menuts.

A la cercavila, que va estar centrada pels voltants del centre i alguns carrers de L'Havana, van participar el anfitrió/na Xanet-Xaneta, acompanyat pels seus convidats i amics: en Ramonet del carrer Sant Ramon, el Senyor Queco de La Web dels Gegants de Mataró, en Crossi del CEIP Camí del Cros, en Ton dels Salesians, en Mia del Valldemia i per tots els seus músics de les diferents colles que no van parar de tocar i fer ballar els gegants.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

L’Ona sorgeix d’una iniciativa de la colla a petició dels nens de l’escola que tenien moltes ganes de ser portadors d’un gegantó. La idea es va anar treballant a poc a poc des de el 2007 i a partir del treball de tota la colla.

La gegantona de l’escola Anxaneta, és una nena que simbolitza la tradició marinera del barri de l’havana que és on esta situada l’escola. Els cabells simbolitzen una mena de medusa, i el seu vestit (pintat a ma), esta ple de criatures del mar d’allò mes divertides Al coll porta un collaret fet de petxines i perles. La presentació en públic de la gegantona es va realitzar el dia 27 d’abril del 2008 a la festa d’en Xanet-Xaneta, i es va decidir el nom en votació entre tots els nens i nenes.

Enric Clar


Més informació...


17/04/2008 Sant Jordi 2008. 30 Anys de Gegants


Arriba novament la diada de Sant Jordi, el dia del llibre i la rosa, el dia dels enamorats i el dia de la ja tradicional trobada de gegants mataronins pel centre històric de Mataró.

Molts dirien que és un any més, i de fet, només és un any més; però ja en portem 30 de consecutius, des d’aquell mític 1979, que es celebra aquesta concentració de gegants a la nostra ciutat.


23 d’abril de 1979. Diada de Sant Jordi. 15 Gegants de la ciutat es concentren en una Plaça de Santa Anna aplegada de gent. Ara, després de 30 anys, els gegants mataronins continuen omplint de gent els carrers i places de Mataró.En aquella primera trobada hi van ser la Família Robafaves (en Robafaves, la Geganta, en Maneló i la Toneta); en Pep de l’església de Sant Josep (conegut també com el Gegant d’en Majó); en Tomeu de l’esplai Xauxa; en Garbí I i en Palau II de l’esplai Garbí; en Pere Joan Ferrer Destorrent del grup d’animació Barrila; el Rei, el Capellà i la Pagesa (o la Vella Groga) de les Cooperatives; i els tres gegants de la Setmana de l’Infant (antics gegants del Foment).

La crida gegantera a la festa va ser tan forta que l’experiència es va repetir tres mesos més tard a la recuperada festa de Les Santes. Un preludi de l’actual Gegantada, amb la Família Robafaves, en Pere Joan Ferrer Destorrent, en Lucius Marcius original, els Avis del Garbí, i en Xanet-Xaneta original (de l’escola Anxaneta) com a protagonistes i que una vegada més va desbordar de gent la plaça de Santa Anna.

La Festa Major però, va créixer (en activitats, dies, gent,...) i ja no calia la crida d’aquests gegants, que finalment van ser arraconats fins fa molt poc temps (menys de 7 anys).

Finalment, amb el naixement de La Gegantada, hem pogut de mica en mica, tornar a recuperar aquestes figures... Les pròpies colles per tant, amb molts d’entrebancs, han aconseguit fer tornar les seves figures on mai havien d’haver-les fet fora, a la Festa Major de la seva ciutat.

En aquella època de nascuda democràcia, les figures van sortir al carrer per cridar a la festa. Van ser convocades per les autoritats locals per fer una festassa, i així ho van fer... demostrant el seu poder d’atracció de masses i deixant veure una vegada més que la fal•lera gegantera d’aquesta ciutat, no és nova, ni es tracta d’una moda actual… sinó que, des de fa més de 30 anys, aquests personatges porten l’admiració, l’alegria i el somriure per allà on van. L’única novetat actualment, és el reconeixement que per fi tenen, i d’això, sí que en fa ben poquet,... ni 10 anys...

Reconeixement que per molts d’ells, malauradament ja arribat massa tard. Si mirem enrera, dels 15 gegants del Sant Jordi del 79, només en queden 2 en actiu; ni els antics Maneló i Toneta se n’han salvat de la criva, tot i que les seves testes i vestits encara resten arxivats, amagats i oblidats en un racó com si fossin trastos vells o relíquies grises i mortes...Tot i la poca consideració per part dels dirigents culturals de Mataró vers els gegants, aquestes figures han seguit cridant festa rera festa, Sant Jordi rera Sant Jordi, barri rera barri..en. Tot i que dels 15 gegants del 79 només en quedin 2 actius, després en vingueren uns altres, i després uns altres més… i així fins als nostres dies … quasi dos centenars de gegants han ballat pels nostres carrers en els darrers 30 anys.

Val aquí el record i homenatge per aquells 15 gegants que van fer una mica d’història, per un bon grapat més que no van poder assistir-hi i per els quasi dos centenars de gegants que durant molts anys han fet somriure a més d’un trist, han fet riure a més d’un que plorava i de ben segur que han fet tornar la il•lusió, encara que sigui per uns minuts, a molts que l’havien perduda.

GRACIES GEGANTS DE MATARÓI esperem que algun dia aquest 30 anys d’història es pugui recuperar, no per vosaltres, simples figures de cartró, sinò per nosaltres i els nostres records.

Toni Braza

09/04/2008 Festa de la Iris

Malalts de Gegants, segur que molts mataronins ho deuen pensar, aquesta gent està malalta de gegants.

Cap de setmana rere cap de setmana, el gegants prenen els carrers i el so de les gralles i tabals inunda l’atmosfera tranquil·la dels carrers de Mataró.

Aquest cap de setmana ha estat el torn de la Iris que en el seu 5é aniversari ha comptat amb molts gegants amics que han estat al seu costat per celebrar-ho, en Queco, la Norilca, l’Angeleta, en Llauderet, el Drac Alegre, el Sol Ixent, en Joaquim i la Maria i en Xanet-Xaneta i la percussió dels Oratam ah! I la Lourdes… molts gegants i moltes geganteres i geganters.

Colla Gegantera MD Lourdes


Més informació...


07/04/2008 Homenatge a la Música Tradicional

En aquest acte , van intervenir els músics de :
Angeleta , Galaneta, Iluro, Lourdes, Sol-Ixent, Mossèn Biscúter, Tomasa, Rocaina, i una representació de la Colla de dolçainers i tabalers Xaloc de Castelló.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Una petita representació de la Colla Gegantera MD Lourdes, ha estat present en el primer Homenatge a la Música Tradicional organitzat per l’Associació de Veïns del Camí de la Serra a Mataró.

Es va fer una petita cercavila pels carrers dels voltants on van participar els músics de les diferents colles.

En acabar la cercavila tots els grups van interpretar una cançó, gralles, tabals, flabiols i tamborins van ser els principals protagonistes.

La Colla Iluro va aprofitar per presentar en públic la nova cançó del ball del Gegants d’Iluro.

Totes les colles van rebre un record de la seva partició en l’homenatge, i per finalitzar, como no podia ser d’un altre manera, un bon berenar per recuperar forces.

Colla Geganter MD Lourdes


Més informació...


01/04/2008 Novetats Geganteres per una Ciutat de Gegants

Doncs sí, encara en vindran més!!!!

Al recuperat Roy de les Cooperatives, possiblement ben aviat, s'hi uniran noves figures que faran encara més rica la fal·lera gegantera de la nostra ciutat.

Una de les sorpreses pot venir durant la festa de l'escola Anxaneta; possiblement a la trobada de Gegantons i Capgrossos de la Via Europa en veurem una altra (o altres) i per si fos poc, a les festes del col·legi del Turó hi haurà més novetats, sense oblidar-nos de la nova figura que aquest any pot aparèixer al barri del Palau

31/03/2008 Felicitats Ton...!

Felicitats pel teu 7è aniversari però també felicitats per aquest gran dia que vas preparat als teus amics...

Puntualment a 2/4 d’11 del matí, les colles convidades arribaven a la festa... Com ja és habitual, començaren a escalfar-se al so de les gralles, dels tabals,... i per no tenir excusa, varen degustar un bon pa amb tomàquet amb embotit... i com no, una copeta de cava i coca per celebrar aquests 7 anys del nostre estimat Ton.

Iniciaren la cercavila amb algunes novetats: l’estrena de la nova Nora, la gran companya de l’amfitrió... i després de fer una petita aturada per ballar i deixar bocabadat tothom que passava pel carrer, varen reiniciar la marxa fins a l’escola, on van fer una despedida sonada...

Primer els cavallets, de l’Entitat Folklòrica Catalana, i després la resta de gegants, ballant i ballant sense parar, i demanant als músics que no paressin de tocar, perquè no arribés el moment de marxar a casa


Més informació...


29/03/2008 10 Anys de Comerç Just a Mataró

El passat dissabte va tenir lloc el 10è aniversari de la Botiga del Comerç Just de Mataró, entitat que entre d’altres coses, lluita contra la pobresa dels productors del Tercer Món.Un grup de gegants amb ganes de gresca es van escapar a la festa. Primer van fer una cercavila, una mica accidentada i més llarga del que estava previst, degut a la manifestació que també es va concentrar davant de l’Ajuntament per reivindicar el manteniment de la Fibra com a habitatge del col·lectiu okupa i on per cert, hi varem retrobar el nostre gegant col·lega Guàrdia Civil II. Segidament, reunits a la Plaça de Santa Anna, varem poder ballar a ritme de mariatxis. Allà, una vegada més, el senyor Queco, es va deixar seduir per la Lourdes, que amb la seva vestimenta mexicana, no va parar de ballar davant la mirada del Sol-Ixent, la Gemma, en Roy i l’Isidre.

11/02/2008 5è Aniversari de la Lourdes

UN DIA MÀGIC!!!!

Feliços i molt contents de que al final tot ha sortit bé. Aquest és el sentir de tota La Colla.

El gegants, un total de 9 figures de 6 colles van arribar al punt de la plantada al ritme de les seves gralles i tabals, on s’havia aplegat ja molta gent que esperava amb impaciència a la amfitriona, La Lourdes, que com si es tractes de la núvia es va fer esperar i va arribar la última tot saludant als seus amics, la Norilca i en Queco de la Colla Gegants de Mataró, el Ton dels Salesians, en Joaquim i la Maria del Cor de Maria, l’Anna de les Escoles Pies , la imponent parella de gegants de Llavaneres en Jaume Llull i la Minerva i la Gemma de l’escola Gem.

La veritat és que comptar amb la presència de tants gegants amics per l’aniversari de la nostra gegantona va ser molt bonic, el nostre agraïment a totes les colles per acompanyar a la Lourdes en aquest dia tant assenyalat.

Colla Gegantera MD de Lourdes


Més informació...


03/02/2008 Rua Carnestoltes 2008

Ahir el dia en que es va fer la rua vaig notar molta participació per part de les colles geganteres de Mataró.

Els gegants aquest any anaven molt ben disfrassats i amb ideas molt originals, com la colla d'en Ton que anaven de flautista d'hamelin (portaven el gegants de flautista i els membres de la colla de ratolins); altres colles que anaven molt originals són la del sr. Carretero, que anava de hippies; la Iris, que anava de maga (un estil a Harry potter) o la Lourdes, que s'estrenava aquest any i que anava de mexicana (uns de mexicans i altres de cucaraches per la canço).

Una altre colla que s'estrenava va ser la colla d'Iluro que va anar vestida d'una forma més tradicional que no va deixar de ser original: de zorro, hem va sorprendre que no portessin a la seva parella a l'Alarona. Aquest gegants va ser " estrenat aquest dia "ja que el van portar a restaurar per treure-li pes i ho van aconsseguir treien-li 10 kilos.

Finalment la colla guanyadora va ser la d'en Ton. Les altres colles no es van desanimar ja que hi ha més carnavals que pallofes...

Àlex Rojas
--------------


Feia goig veure tots els gegants i les colles disfressades, l’Iluro altrament dit, el Zorro, estava realment irreconeixible, el Flautista realment arrossegava un munt de ratolins al seu darrera, el Flower Power transmetia “molt bon rotllo”, la Maga Merlin i tots els seus ajudants descrivien un riu d’estels al seu pas i Lurditas al ritme de “La cucaracha” semblava que portes al darrera a tots els amics d’Speedy GonSales”.

Tota la Riera era plena a vessar i animava sense parar a totes les comparses que mica en mica desfilaven cap a la plaça Santa Anna, de ben segur que molta gent encara es deu preguntar d’on venien aquells gegants ….

En arrivar a la Plaça Santa Anna es van lliurar els premis que en el cas del millor gegant disfressat va ser per en Ton i la seva Colla, és a dir per el Flautista d’Hamelin i tots el ratolins… Felicitacions a la tota la colla d’en Ton !!!

Per acabar la festa, la Lurditas i la resta de Mexicans varem acabar de celebrar el Carnestoltes com no podia ser d’altre manera, sopant en un Restaurant Mexicà … frijoles, fajitas, burritos, enchiladas … Aaaaaaaaaayyyyyyy Jalisco no te Rajes !!!!!

Guadalajara en un llano, mejico en una laguna !!!

La Cucaracha, la cucaracha , ya no puede caminar …

Allá en el rancho grande, allá donde viviiiiiiiiiiaaaaaaaaaaaaa..
Andale manito!!!

Colla Gegantera MD Lourdes


Més informació...


20/01/2008 Dia Solidari a Argentona

El proper dissabte 26 de gener es celebra el Dia Solidari a Argetona. Un dels seus actes és La Passejada que consisteix en una trobada de gegants, principalment d’Argentona i Mataró. Algunes veus diuen que serà ben sonada ja que, fins i tot, s’ha requerit la presència de la Guàrdia Civil...!

La Banda Oratam de Mataró ha estat l’encarregada d’organitzar part dels actes que es duran a terme al llarg d’aquest dia, i entre ells La Passejada.

Aquesta entitat és molt jove a la nostra ciutat però ha sorgit amb empenta i amb moltes ganes de contribuir al foment de la cultura tradicional i popular de Mataró. Fa poc temps es va posar en contacte amb La Web dels Gegants de Mataró per parlar sobre la possibilitat de recuperar algun dels molts gegants perduts de la ciutat. Davant el ventall de propostes que els vam oferir (Gegants de les Cooperatives, Rebentaxarxes, el Drac de Cerdanyola,…) i d’acord amb els seus objectius i recursos, els vam aconsellar començar per uns gegants propers, fàcils de trobar, … però alhora uns grans personatges dels carrers de Mataró dels anys 80… Al final es van decidir a restaurar i tornar a donar vida a un parell d’aquestes històriques figures, que molt possiblement faran la seva reestrena a La Passejada.
Quines són aquestes figures…? … tot i que es tracta d’un secret, molts de vosaltres ja ho sabeu, i els que no, teniu una cita a Argentona per esbrinar-ho…!

Però això no és tot amics… aquesta colla també ens captivarà amb una sorpresa molt més ben amagada… i és la presència d’un tercer gegant… i això sí que és un secret ben guardat…!


Programa d’actes del Dia Solidari 2008
(Tots els actes es realitzaràn a la Plaça Nova d'Argentona)

A Partir de les 10 del Matí
TABALADA MATINAL (Desde la Plaça de l'Ajuntament)

A Partir de les 11:30 del Matí
TALLERS I JOCS RECICLATS

A partir de les 12 del Matí
CONCURS DE DIBUIX

A partir de les 5 de la tarda
LA PASSEJADA (Desde la Plaça de l'Ajuntament)

A continuació
ENTREGA DE PREMIS

Seguidament
TALLER DE MALABARS

A partir de les 8 de la nit
TEATRE (A càrrec del grup de teatre "Somni")

A partir de les 9:00 de la nit
CONCERT (A càrrec del grup Ultraviolet Groove)

A partir de les 11 de la nit
ESPECTACLE FINAL (Llum, música i foc a càrrec de "The Oratam Company")


Més informació...


01/12/2007 Els Gegants a la Setmana del Voluntariat

PER LA NOSTRA CIUTAT, IMPLICA'T!

Aquest és el lema per la Setmana dedicada al Voluntariat a Mataró (dilluns, 10 de desembre - diumenge, 16 de dessembre); Una setmana plena d'activitats lúdiques i festives sobre aquest món que mou tanta gent solidària i que és tan important i necessari per aquesta societat que ens ha tocat viure.

Els gegants mataronins no podien faltar en alguns dels acte d'aquesta setmana i han respós massivament a la crida de participació: La trobada es farà el dissabte 15 de dessembre a les 4:30 al Nou Parc Central i culminarà a les 6:00 de la tarda amb l'arribada a la Plaça del Voluntariat.

La comitiva gegantera (acompanyada per la Tribukada i The Oratam Band) estarà formada per en Lucius Marcius, la Norilca, el Senyor Queco, la Tomassa, l'Angeleta, el Sr. Carretero, la Turoneta, en Xanet-Xaneta, en Llauderet Gratacels, en Crossi, en Pep la Guineu, en Ton, el Cirerer, la Lourdes, l'Iris, en Joaquim i la Maria, el Dracalegre, en Mia, en Tomàs i en Tridi.

20/11/2007 III Festa Gegantera de la Tardor

El passat dissabte dia 17 de novembre, es va celebrar la III Trobada Gegantera de la Tardor que organitza la colla gegantera del col·legi de Cor de Maria.

Aquest any, en Joaquim i la Maria van estar acompanyats, a més dels capgrossos de l'escola, pels Gegants d'Iluro, la Lourdes de les Franceses, en Mia de Valldemia, en Ton i el petit Toni del Salesians, en Llauderet Gratacels de Torre Llauder, l'Anna de Santa Anna, la Norilca, el Senyor Queco i l'Antoniu de La Web dels Gegants de Mataró, els Senyors d'Aiguanaf (d'Argentona), els capgrossos Pepito Bufonet i Patufet i d'una grata, sorprenent i animada xaranga de l'Escola Juvenil de Circ.

Després d'una cercavila pel carrers més cèntrics de la ciutat, la festa va acabar al pati de l'escola amb un magnífic berenar-sopar i un espectacular pastís d'aniversari per aquest dos gegants que com amfitrions, malgrat el fred, van aguantar drets i somrient, mirant com gaudien tots els seus convidats (guarnits d'unes bones bufandes i barrets, és clar).


Més informació...


23/10/2007 El Sol i La Lluna a les Festes de Sant Simó

El proper cap de setmana començaran les tradicionals festes de l'ermita de Sant Simó.
La cercavila de gegants, que tindrà lloc el dissabte a dos quarts de cinc de la tarda, tindrà aquest any com a convidats uns mataronins molt especials: Els gegants del carrer de Sant Joan, doncs serà la primera vegada que els podrem veure fora de la seva festa.. i esperem que aquest pas sigui l'impuls per veure una mica més aquests magnífics gegants per altres llocs de la ciutat.

El Paler i la Maria de Mata però, no estaran només acompanyats pel Sol i la Lluna, ja que també assistiran a la cercavila el Mossèn Biscúter, els Gegants d'Argeles sur Mer, els Bastonersrs de l'Esbart Dansaire d'Iluro, el grup de percusió Tribukada i una nova parella de capgrossos que s'estrenen aquest dia; a més de l'habitual col·laboració dels pagesos del veïnat amb els seus tractors farcits de nens i la barca d'en Joan.

La presència de gegants i capgrossos a la festa no s'acaba aquí ja que el diumenge a 1/4 d'1 del migdia el Paler i la Maria es trobaran a la Plaça de l'Havana amb la Família Robafaves i els Nans per anar juntament cap a l'ermita on ens deixaran bocabadats amb els seus balls.

08/10/2007 Correllengua 2007 a Mataró

El passat dissabte 6 d’octubre, Mataró celebrava una altra edició del Correllengua, iniciativa sorgida per donar a conèixer la llengua i la cultura catalana a tothom i a tots els àmbits.

Dintre els actes programats, la cercavila de gegants també va aportar el seu gra de sorra en aquesta defensa i promoció del català. Van participar-hi en Dracalegre, la Galeneta, l’Iris, la Lourdes, en Lucius Marcius, en Mia, el Senyor Queco, la Tomassa, en Ton, en Toni i en Xanet-Xaneta. I també van formar part de la comitiva de gegants les figures de la família Montserrat (Momeroteta i Drac) i els Cavallets de l’Entitat Folklòrica Catalana.


Més informació...


08/10/2007 Pubilla del Maresme 2007

El diumenge 7 d’octubre Sant Vicenç de Montalt s’omplia de gegants per celebrar la XVII Trobada de Gegants del Maresme.

A partir de les 10h. del matí els carrers del poble s’omplien majestuosament amb l’allau de persones que des de diferents indrets volien presenciar quí seria la nova pubilla 2008. Després d’una agradable cercavila i el ball de gegants del Maresme, l’expectació creixia per saber a qui donaria el relleu la Margaridassa. Finalment el dilema es desvetllava: a partir d’ara, la Sussanna, serà la nova pubilla del Maresme.

Com ja fa uns quants anys, les colles mataronines són les més nombroses. Aquest any han participat l’Iluro, l’Alarona, en Guardavinyes, El Paler, la Maria de Mata, el Sr. Carretero, la Turoneta i la Gemma.


Més informació...


30/09/2007 El Senyor Queco s'estrena a la Festa del Sol-Ixent

El passat dissabte dia 29, la Colla de la Web dels Gegants de Mataró va estrenar el seu nou gegant: el Senyor Queco.

Va ser una trobada plena de sorpreses: A més de la inesperada aparició de l'esmentat gegant, en Cisquet reapareixia de nou a Mataró després de la seva reforma, en Lucius Marcius estrenava nou maquillatge i la Norilca nou pentinat...

A la festa també hi van assistir: l'Angeleta, l'Iris (amb la qual el Senyor Queco va establir ràpidament amistat com es veu a la foto) i com no, l'anfitrió, el Sol-Ixent.

Una acollidora trobada, com ja ens té acostumats la colla del gegant d'aquesta escola, i que va acabar amb un magnífic pica-pica per tots els geganters.

Tot seguit, el Senyor Queco, que encara no en tenia prou, va pujar fins la Via Europa, on s'inaugurava el nou local de l'AVV del barri. I acompanyat de la Norilca va improvisar una cercavila, un munt de balls i una dormida final a la porta del local.


Més informació...


18/09/2007 La Família Robafaves a les Festes de La Mercè

La Família Robafaves, els nans, l'Aliga, el Drac i el Dragalió participaran el proper diumenge 23 de setembre a l'acte "Racons de la Mediterrànea", organitzat per l'Institut de Cultura de Barcelona amb motiu de Les Festes de la Mercè.

En aquesta cercavila també participaran l'Aliga de Barcelona, els Gegants de la Ciutat, els Ministrers de la Ciutat de Barcelona, els Trabucaires del Renaixement (Calella), els Gegants de Sant Pol de Mar, els Gegants de Premià de Dalt, els Gegants de Cabrils, els Gegants de Tordera, els Gegants del Masnou, el Drac del Masnou, la Councordia a Launeddas (Sardenya), la Val d'Akagras (Sicília), els Xeremiers de Sóller, Aires Sollerics, els Gegants de Mallorca, Es Porc Negre de Sa Granera de Palma, Es Voltor de Palma i els Diables de Sa Pobla.


Més informació...


10/09/2007 El Nou Gegantó de la Colla de La Web dels Gegants de Mataró

Doncs sí, un més a la gran família de gegants mataronins.

Han passat els anys i els nens i nenes que portaven l'Antoniu s'han fet grans, tant que ja ho són quasi més que el petit gegantó.

Massa grans per l'Antoniu però encara massa petits per poder portar la Norilca... Solució: la té aquest gran home de quasi dos metres seixanta, de nas gros, cap pelat i ulls esbojarrats anomenat Senyor Queco...

De moment el gegant només està assajant amb els seus nous companys. Una volta per aquí, una per allà... però ben aviat estarà en forma i acompanyarà la Norilca, l'Antoniu i qualsevol altre amic que trobi, ballant i fent volar els seus braços per tota la ciutat.

La Web dels Gegants de Mataró

08/09/2007 La Festa d'en Bru

Les festes dels carrers Sant Bru, Cristina i Baixada de Can Massot tornen a comptar aquest any amb una petita però entranyable cercavila de gegants.

Aquesta vegada en Bru ha estat acompanyat pels geganters de la Coordinadora, la Lourdes i el Sr. Carretero.. i és clar: en Brunet.

La cercavila va acabar al pati del col·legi La Coma amb una explèndida xocolatada per tothom i un magnífic berenar pels geganters al pati de Can bruguera.

Felicitats per aquesta maca cercavila i fins l'any que ve.


Més informació...


28/08/2007 En Pasqual Més Acompanyat Que Mai

Aquest dissabte 28 d'agost es va celebrar un any més la ja tradicional cercavila de gegants del barri de l'Escorxador.

Aquest any en Pasqual va tornar a lluir de nou el seu braç esquerre (l'any passat el tenia trencat) i va ballar d'allò més bé gracies a la col·laboració de la Borsa de Geganters de la Coordinadora.

Aquest any la cercavila va ser de les més lluides, ja que a més de les altres figures del barri (la Girafa i els capgrossos de l'Escorxador), en aquesta ocasió van participar quatre gegants més: En Lucius Marcius, el Sr. Carretero, la Iris i en Mia.

Foto cedida per Llorenç Chercoles

26/07/2007 El Nou Cartell de la Coordinadora de Colles Geganteres

Des d'avui mateix, ja teniu a la vostra disposició el nou cartell de la Coordinadora de Colles Geganteres de Mataró.

Amb un format més modern que l'anterior i també a un preu més modern, només 2 euros.

El podeu adquirir a la botiga La Closka, situada al C. Bonaire, 6 bis.

20/07/2007 LA REVISTA CAPGRÒS TORNAR A PIRATEJAR LES FOTOS DE LA WEB DELS GEGANTS DE MATARÓ

El Capgròs d’aquesta setmana torna a publicar fotos de “La Web dels gegants de Mataró” sense mencionar les fonts.
Aquest ús inadequat i indignant de les nostres fotos no és la primera vegada que passa amb aquest medi de comunicació, que com a tal, hauria que tenir assumit què són els drets d’autors i no comportar-se com un medi tan poc professional, matusser i pirata.

Per si els encarregats del CAPGRÒS encara no ho saben, o no han arribat a la lliçó on s’explica:

Són objecte de la propietat intel·lectual totes les creacions originals literàries, artístiques o científiques expressades per qualsevol mitjà o suport, tangible o intangible, conegut actualment o que s’inventi en el futur

Nosaltres donem consentiment a la reproducció, distribució i comunicació pública sense permís del nostre material sempre que se'n citi l’autor i no se'n faci un ús comercial.

En concret s’han publicat fotos d’en Toni Braza, Coral Mas i Jordi Miralles.

Aquest comportament pirata i matusser del CAPGRÒS continua any rera any... després vénen les disculpes i el mai més tornarà a passar, però aquí es veu que val la dita de “la gent no canvia” i el que és dolent i poc professional ho serà sempre.


ANY 2002
Surten al CAPGRÒS unes imatges de “LA WEB DELS GEGANTS DE MATARÓ” sense cap mena de permís i evidenment sense citar les fonts.

e-mail de protesta enviat al CAPGRÒS l’1 d’octubre de 2002
-------------------------
Només enviem un petit extracte de la nostra pàgina web en referència a les fotos publicades a la seva revista sobre els gegants de Mataró, uns dies abans de Les Santes
Totes les imatges de gegants d'aquesta web són còpies comprimides de les fotografies originals digitals fetes en alta resolució per nosaltres mateixos (Toni i Coral) en les diferentes trobades de gegants que es realitzen a Mataró. La còpia d'aquestes imatges és totalment lliure, només demanem que si són publicades a altres web o medis de comunicació, s'indiqui que són fetes per nosaltres ( Toni Braza i Coral Mas ), o que han estat tretes de la nostra web :
M o l t e s G r à c i e s
Toni Braza

-------------------------

RESPOSTA d’en Joan Salicrú el mateix dia
-------------------------
Amics,
lamentem no haver publicat el vostre nom com a autor de les fotografies. Teniu tota la raó. En properes ocasions procurarem no repetir l'error!
gràcies per fer la queixa,
joan

-------------------------


ANY 2003
Novament la falta de professionalitat o la més misèrrima pirateria es fa palesa de nou al CAPGRÒS un dia abans de Les Santes publicant de nou sense permís fotos de la nostra web i, evidenment, sense posar les fonts.

e-mail de protesta enviat al CAPGRÒS el 18 de juliol de 2003
-------------------------
Amics,
Han arribat les Santes, i una vegada més es repeteix l'error...
L'any passat us varem dir el següent:

Només enviem ....

Vosaltres vàreu contestar:

Amics,
lamentem no ....,
joan

Em sembla que teniu una "
jeta" impressionant!!!!
Si tots els periodistes són com vosaltres estem ben apanyats
LA WEB DELS GEGANTS DE MATARÓ

-------------------------


Al igual que la vegada anterior: La reposta d’en Joan Salicrú el mateix dia
-------------------------
Toni i Coral,
És veritat. L'any passat ens vam equivocar i aquesta vegada ho hem tornat a
fer. Us demano sinceres disculpes, perquè nosaltres som els primers que ens
enfadem quan no ens citen com a font.
No sé si us convenç la compensació, però un dia d'aquests penjarem a
capgros.com una notícia explicant les webs de Santes que hi ha i citarem la
vostra... és que no veig cap altra manera d'esmenar l'error...
Estic desolat, sincerament. No sé què més dir-vos...
joan salicrú.

-------------------------


Resposta nostra, ja que sí que ens vam creure que en Joan Salicrú estava dolgut pel tema:
-------------------------
Joan,
No cal que ens compensseu amb res. L'únic que volem és donar la nostra
opinió sobre un fet que no hem trobat massa bé, sobretot perquè ja s'ha
repetit en una altra ocasió. De totes maneres, moltes gràcies!
Esperem a partir d'ara entendre'ns millor.
Fins aviat,

-------------------------


ANY 2007
La cosa és encara més greu i indignant, ja que aquí no es pot dir que es van agafar directament de la nostra web, sinó que ens les van demanar directament per mail, i nosaltres, com sempre i posant la nostra feina a disposició de tothom, els hi vam enviar.

e-mail del CAPGRÒS el 16 de juliol de 2007
-------------------------
Hola bona tarda:

Sóc en Romuald Gallofré, responsable de fotografía del Capgròs i estic buscant les fotos dels nous gegants que participaràn a la gegantada de Santes d’enguany.
Em sembla que són aquests:
Dracalegre, Gemma, Mia, El Paler i La Maria de Mata.

Me les podrieu enviar a aquest email a alta ressolució per poder-les treure a la revista d’aquesta setmana?

Algún d’aquests estan a la vostra web però no les puc baixar.

Moltes gràcies.

Romuald Gallofré
Fotografía Capgròs

-------------------------

Resposta nostra amb totes les imatges adjuntes que ens van demanar a més de la dues que s’indiquen:
-------------------------
A més d'aquest també hi ha la Nora i en Toni (quasi segur que sortiran amb la colla d'en Ton)

Ja sabeu que si poseu les fonts, podeu agafar qualsevol foto de la web.

Atentament

Toni
La Web dels Gegants de Mataró

-------------------------


La sorpresa (o no tan sorpresa) la de veure que tornen a sortir les imatges sense posar les fonts, tal com ens havien dit anys enrera, tal com ho diu a la pròpia “WEB DELS GEGANTS DE MATARÓ” en quan a l’us de les imatges i tal com els hi haviem indicat directament al mail.

Quin nom hi ha per això: Pirates, lladres, matussers, pocavergonyes, falta de rigor, falta de respecte, incompetència... no ho ser, vosaltres mateixos “professionals” del CAPGRÒS, poseu-vos, aquest any de nou, el nom que vulgueu...!

LA WEB DELS GEGANTS DE MATARÓ

12/07/2007 LA GEGANTADA 2007

El dissabte dia 21 arriba novament de ma de la Coordinadora de Colles Geganteres de Mataró un dels actes més multitudinaris de Les Santes: La Gegantada.

Com cada any, a les set de la tarda, quatre cercaviles de gegants sortiran de quatre punts diferents de Mataró per trobar-se a la cruïlla del carrer d’Argentona amb la Muralla de la Presó, i baixar tots junts per La Riera fins a la plaça Santa Anna on hi haurà una espectacular tabalada seguida dels diversos balls dels gegants.

Cercavila Nord
Recorregut: Pg. del Desviament, Pg. Carles Padrós, Pl. d’Espanya, C. del Parc, Caminet de les Vinyes i C. Argentona.
Gegants: La Iaia, Gemma, Angeleta, Dracalegre, Tomàs, Rocaina, el Negrito i Mia

Cercavila Est
Recorregut: Pl. de l’Havana, C. Sant Pelegrí, Bda. de les Espenyes, C. de Can Xamar, C. Sant Cristòfor, Pl. Xica, C. Santa Maria, Pl. de Santa Maria, C. Sant Francesc d’Assís, C. Bonaire, La Riera, Muralla de la Presó i C. Argentona.
Gegants: Pep Figueret, Xanet-Xaneta, Ramonet, Iris, Maria, Joaquim, Maria de Mata, El Paler, Alarona i Iluro.

Cercavila Sud
Recorregut: Ptge. Lluís Gallifa, C. Castaños, Rda. Alfons XII, C. Unió, Pl. de Cuba, C. Palmerola, Pl. de les Tereses, C. Sant Josep, Muralla del Tigre i C. Argentona.
Gegants: Lourdes, Sol-Ixent, Llauderet Gratacels, Crossi, Anna, Galeneta i Sethomes.

Cercavila Oest
Recorregut: Cruïlla de la Rda. O’Donnell amb C. Pompeu Fabra, C. Pompeu Fabra, C. Velázquez, C. Ramon Llull, C. Catalunya, C. Emili Cabañes, C. Roger de Flor, C. Guifré el Pelós, C. Sant Sadurní, C. Sant Pau i C. Argentona.
Gegants: Nora, Ton, Dracmàs, Turoneta, Sr. Carretero, Pep la Guineu, Tridi, Norilca, Lucius Marcius, Tomasa i Mossèn Biscuter.

Cercavila Conjunta
Recorregut: C. Argentona, La Riera i Pl. Santa Anna. Al passar per l’Ajuntament s’unirà a la cercavila els quatre gegants que formen la Família Robafaves i els Nans de de Mataró.


DESCRIPCIÓ DE L’ACTE

PLANTADA:
A 2/4 de 7 de la tarda, plantada de gegants i capgrossos des dels diferents punts cardinals de la ciutat. NORD: Passeig del Desviament. EST: Plaça de l’Havana. SUD: Plaça Gallifa. OEST: Ronda O’Donnell, cantonada amb Pompeu Fabra.

TABALADA:
A 3/4 de 7, comença la tabalada.

CERCAVILA:
A les 7 en punt, començament de les 4 cercaviles.

UNIÓ CERCAVILES:
A 2/4 de 8 del vespre, les 4 cercaviles han d’arribar a la cruïlla del c/ Argentona amb la Muralla i començaran els balls per cercaviles.
Primer ball: Ballen tots els gegants de la cercavila Oest junts amb Ball de flabiol.
Segon ball: Ballen tots els gegants de la cercavila Sud junts. Cançó: L’animal.
Tercer ball: Ballen tots els gegants de la cercavila Est junts. Cançó: Joan del Riu.
Quart ball: Ballen tots els gegants de la cercavila Nord junts. Cançó: Nyitus.

ARRIBADA PAÇA SANTA ANNA:
Inici de la tabalada conjunta que durarà fins que hagin entrat tots els gegants a plaça.

BALLS a SANTA ANNA
Primer ball: Ballen tots els gegants de la cercavila Oest junts. Ball de flabiol.
Segon ball: Ballen tots els gegants de la cercavila Sud junts. Gironella. Gralla.
Tercer ball: Ballen tots els gegants de la cercavila Est junts. La Polca d’Ors. Gralla.
Quart ball: Ballen tots els gegants de la cercavila Nord junts. Gener. Gralla.
Cinquè ball: Balla la Família Robafaves i els Nans. Flabiol.

Passiu-bé. Un cop acabats tots els balls, es tocarà un passiu-bé per tots els gegants, que aniran abandonant la plaça en direcció a l’Ajuntament on la Família Robafaves farà la seva tradicional dormida.

09/07/2007 LES SANTES 2007

Ja està aquí la nostra festa major!!!

Aquest any tenim més actes que mai amb presència de les nostres figures (gegants, nans, capgrossos, diables i bestiari festiu), que sortiran quasi dia i nit durant tota la festa.

Dissabte 21 de juliol

19:00. La Gegantada, organitzada per la Coordinadora de Colles Geganteres de Mataró i amb la presència de més de 40 figures: Mia, Negrito, Rocaina, Tomàs, Dracalegre, Angeleta, Gemma, La Iaia, Mossèn Biscuter, Tomasa, Lucius Marcius, Norilca, Tridi, Pep la Guineu, Sr. Carretero, Turoneta, Dracmàs, Ton, Nora, Toni, Sethomes, Galeneta, Anna, Crossi, Llauderet Gratacels, Sol-Ixent, Lourdes, Iluro, Alarona, El Paler, Maria de Mata, Joaquim, Maria, Iris, Ramonet, Xanet-Xaneta, Pep Figueret i Família Robafaves

Dimecres 25 de juliol

19:45 Cap a la Crida, amb la presència de totes les colles institucionals
23:30 Desvetllament Bellugós, amb la Família Robafaves
1:30 Escapada a Negra Nit, amb la Momerota, el Drac, les Diablesses, la Colla del Basilisc, els Diables de La llàntia, els Diables de les Corts, els Diables de Reus, els Ducs del Foc de Torruella de Montgrí, el Drac de la Geltrú i la Godra, quimera de Caldes de Montbui.

Dijous 26 de juliol

19:00 La Revolta dels Nans, amb els nans de Mataró
20:00 Correguspira, amb la Momeroteta, en Dragalió, el Drac infantil de Terrassa, la Barrina de La Geltrú, el Drac petit de Granollers i la Mulasseta de Torredembarra

Divendres 27 de juliol

9:30 Anada a l'Ofici amb totes les colles institucionals
13:00 Desfilada, tornada de les colles a l'Ajuntament
18:00 La Passada de Les Santes, amb totes les colles institucionals, la Colla Castellera Capgrossos i els Cavallets de Mataró

Dissabte 28 de juliol

11:00 Anada a la Residència de Sant Josep, amb les colles institucionals
19:00 Postal de Gegants, amb les colles institucionals i els gegants de Lleida (Marc Antoni i Cleopatra)
21:30 Bateig del Dragalió, amb el Drac de Mataró, en Dragalió, la Baldufa de Badalona i la Tremenda de Manresa
Matinada: No n'hi ha Prou, amb la Família Robafaves, el Drac, l'Àliga i les Diablesses

Diumenge 29 de juliol

19:15 Anem a Tancar, amb totes les colles institucionals


Més informació...


24/06/2007 El Sol i la Lluna a la Nit del Foc

La revolta dels follets, quin enrenou! fan i desfan... agafaran la Flama i la donaran a les bruixes, per encendre la foguera.

És nit d'amor i de sortilegis, de saltar fogueres, de torxes que caminen enceses, de soroll i músiques festives, com les nostres, acompanyades pels Tabalers. És la nit, la lluna, de la gran festa del solstici, el sol honorat com a sant, sota l'admiració d'en Joan. Benvinguda nit...! fes-te intensa!

La llenya de la foguera una altra barca, una gran foguera. És la nit de la gran catarsi col·lectiva, purificadora i emocional, disbauxa, gresca, màgia, misteri, eufòria, felicitat... en definitiva UNA NIT ESPECIAL!

Veïns del Carrer Sant Joan

17/06/2007 Acte d'Apadrinament de la Norilca

Aquest dissabte la Norilca ha estat batejada després d'una gran cercavila pel barri de Peramàs organitzada per en Lucius Marcius, la seva extraordanària colla i l'AVV del barri.


Na: NORILCA (Geganta de la Web dels Gegants de Mataró)

Nascuda a MATARÓ el 23 de febrer del 2005, per mans d'en TONI BRAZA, CORAL MAS, SERGIO LANIADO i RAMON AUMADES.

Amb motiu de les FESTES DEL BARRI PERAMÀS-ESMANDIES 2007, NORILCA ha estat apadrinada per els gegants LUCIUS MARCIUS, de l'AVV Peramàs-Esmandies i LUCIA de Vilassar de Mar.
Han estat testimonis del bateig els gegants: Pep la Guineu, Antoniu, Llauderet Gratacels, Sr. Carretero, Tridi, Ton, Pigat de Vilassar de Mar i els Gegants del Masnou.

Lliurat a Mataró el 16 de juny de 2007.Des d'aquí volem agraïr a en Llorenç, a l'Esteve, a la Luz... i a TOTA LA COLLA d'EN LUCIUS el seu esforç i treball durant tota aquesta setmana per poder dur a terme aquest històric acte per la nostra geganta, i també pel seu recolçament tots aquest anys.

Moltíssimes gràcies als nostres padrins, en Lucius Marcius de Peramàs i a la Lucia de la Colla Gegantera de Vilassar de Mar.

Toni Braza i Coral Mas

16/06/2007 Bateig del Dracalegre

El dissabte 16 de juny i coincidint amb les festes del barri i la de fi de curs del CEIP Vista Alegre es va batejar el gegantó de l'escola.

Varen ser presents a la festa d'aquest simpàtic gegant: la Nani dels Pirates, la Iaia de La Riereta i l'Angeleta (i el capgròs Miquelet) del CEIP Àngela Bransuela.

13/06/2007 Cercaviles i Apadrinaments a les Festes de Peramàs i Vista Alegre

Aquest dissabte es celebren dues cercaviles, una al barri de Peramàs-Esmandies i l'altre al barri de Vista Alegre.

Peramàs sempre ha apostat pel seu acte de gegants "la cercavila" que aquest any començarà a les sis de la tarda a la Ronda de Leopoldo O'Donell cruïlla amb el Carrer de Pompeu Fabra.

Com a novetat tindrem que el final d'aquest acte coincidirà amb l'apadrinament de la Norilca per part del gegant de Peramàs, en Lucius Marcius i la geganta de Vilassar de Mar, la Lucia.

La Norilca, la geganta de La Web dels Gegants de Mataró, està contenta ja que ara sí que tindrà uns vertaders lligams, encara que simbòlics, amb en Lucius i tota la seva colla que l'ha recoltzada des del mateix dia que va néixer ara fa més de dos anys.


A l'altre punta de la ciutat, al barri de Vista Alegre, també hi ha una altra cerimònia gegantera: el bateig d'en Dracalegre.

Una setmana més els gegants i capgrossos mataronins estaran voltant pels carrers de la ciutat, donant vida a les festes... i fent que aquestes també donguin vida a ells.

NO HI FALTEU!!!!!!

10/06/2007 La Festa de l'Escola El Turó estrena capgrossos

El passat dissabte 9 de juny es va celebrar la ja tradicional festa de l'escola El Turó.

A la cercavila de la tarda d'aquest any, a més dels gegants, van tenir com a protagonistes un parell de capgrossos: l'Andreona i la Mariona.

L'Andreona, que recentment vam verue a la cercavila de gegantons i capgrossos de la Via Europa, va ser batejada en aquesta festa i va tenir com a padrins els gegants del Cor de Maria.

Però a més del bateig, aquesta festa ens va deparar una gran sorpresa... un nou capgròs: la Mariona.

Fins fa poc el Sr. Carretero i la Turoneta anaven acompanyats de l'Andreona, però aquesta volia una amigueta de la seva edat; una migueta que ja té i que a partir d'ara les anirem veiem juntes per tot arreu.

L'exitosa cercavila va recórrer pels carrers del veí barri de la Via Europa.

04/06/2007 Festa "Que Comenci" de les Escoles Bressol

El passat diumenge 3 de juny es va celebrar la ja tradicional festa de les escoles bressol públiques mataronines.

Aquesta vegada la trobada va ser a la Plaça de la Muralla i, com cada any, va comptar amb la presència d'alguns dels gegants d'aquestes escoles: en aquest cas els de La Riereta, El Tabalet i Les Figueretes.

Una bonica festa, que un any més, va agrutinar un bon nombre de mestres, pares, nens i nenes que van gaudir d'allò més.

04/06/2007 En Miquelet, el Nou Amiguet de l'Angeleta

Finalment ja sabem perquè l'Angeleta estava tan contenta...!

En Miquelet es va presentar aquest diumenge passat a la festa del CEIP Angela Bransuela. Es tracta d'un simpàtic capgròs que a partir d'ara acompanyarà la gegantona de l'escola a totes les festes que pugui.

Després de la presentació en societat del nou capgròs, aquest, acompanyat per l'Angeleta i altres gegants convidats a la festa, van fer una cercavila pels carrers dels voltants de l'escola.


Per ser la primera vegada, va sortir força bé. Com tot en la vida, aprens de tot. Jo estic molt conten: vam venir els que més filing tenim del barri (Rocaina, Drac Alegre i Tomàs) i gegants que tenim una certa amistat com Iluro, Sol – Ixent i Iris.

Va sortir tot molt bé excepte els meus nervis, que estava molt, molt nerviós i el nostre amfitrió el Sr. Miquel a qui vam dedicar MIQUELET (El nostre conserge i tan hem estimat i que es va jubilar l’any passat).

La cercavila no va ser molt llarga, però si un trenca cames. El barri de Molins ja sabem, n’hi ha pujades fortes i baixades interessants. Però la presentació en societat i el bateig que hi va fer el nostre conserge a en Miquelet va ser molt emocionant.

José Antonio Aguilar

24/05/2007 L'Angeleta està Contenta!!!!

L'Angeleta, aquesta geganteta que tants i tants anys ha voltat per Mataró, fa uns dies que està molt contenta però... encara no se sap ben bé perquè?

Els rumors volten per tota l'escola però l'Angeleta de moment no vol di res, és el seu secret. Però les veus parlen i parlen i algunes indiquen que potser l'Angeleta té un nou ...

La resposta la tindrem a la seva festa: el diumenge 3 de juny al CEIP Angela Bransuela.

NO T'HO PERDIS!!!

21/05/2007 Els Gegants tornen a a Ballar per Mataró aquest Cap de Setmana

Dissabte a la tarda i en motiu del 10è aniversari d'en Llauderet Gratacels es van ajuntar 14 gegants i més d'un centenar de geganters al CEIP Torre Llauder, on una gran tabalada va fer fora els núvols i la pluja i va donar pas a una assolellada cercavila.

El diumenge al matí, l'Iris va celebrar la seva festa amb una altre gran cercavila de 13 gegants i una munió de geganters que van pujar per la Riera fins a les portes del col·legi Balmes on van seguir tocant i ballant durant una bona estona.

Dissabte a la tarda també es va celebrar una cercavila en motiu de les festes del barri de Cerdanyola. No tan multitudinària com les altres dues, però amb la presència de la Família Robafaves i alguns gegants més del barri.

20/05/2007 Es Presenta la Nova Iaia de La Riereta

El passat dissabte 19 de maig es va presentar en societat la rèplica de la nova Iaia de l'Escola Bressol La Riereta.

La festa va comptar amb tots els nens i nenes de l'escola i... com no!!!, amb la presencia de l'antiga i carismàtica Iaia.

20/05/2007 Finalment els hi hem trobat Casa a aquests Històrics Gegants

Aquesta parella de gegants ja tenen casa!!!

Després de més de dos anys buscant-li una nova ubicació, ja que on estaven guardats ja s'estaven fent malbé, aquesta ha arribat "in extremis"... molt poc ha faltat per què aquestes magnífiques figures es perdessin definitivament.

Aquesta parella de gegants construïdes pel famós ninotaire "Nona" a mitjants dels anys 80, va ser un encàrrec del Grup de Convergència. Gairebé no han sortit mai però amb molta feina i força de voluntat per part dels nous propietaris, els podrem veure molt aviat actius i amb ganes de gresca per la nostra ciutat.

18/05/2007 En Llauderet Gratacels fa 10 Anys!!!!

En Llauderet Gratacels celebra aquest dissabte dia 18 el seu desè aniversari acompanyat de molts dels amics que ha fet durant tot aquest temps que ha voltat per Mataró.

La símpatica torre ja té 10 anys; Va ser un dels primers gegants d'escoles en sortir al carrer i ara ja és tot un veterà de la gran familia gegantera que tenim a Mataró

La festa es fara a la seva escola, el CEIP Torre Llauder, així que no t'ho perdis i vina a celebrar-ho amb ell !!!


Més informació...


15/05/2007 Les Festes de la Via Europa omplen els Carrers de Gegants

Dissabte dia 12 el Passatge Aneto es va quedar petit per la gentada que es va acostar a veure la primera cercavila de gegantons i capgrossos del barri. La cercavila va comptar amb més de 25 figures entre gegantons, capgrossos i cavallets, amb una arribada espectacular al carrer d'Esteve Albert on va continuar la festa amb el Taller de Gegants organitzat per la Coordinadora de Colles Geganteres de Mataró on tothom que va voler va fer ballar en Lucius Marcius, la Norilca i l'Antoniu acompanyats per la música dels grallers d'en Ton.

El diumenge 13, el pati del col·legi Antonio Machado va aplegar 22 gegants i més de 500 geganters que per segon any consecutiu, tot fent cercavila, van tallar la Plaça d'Itàlia. Nombroses colles van aprofitar per fer-se la ja quasi tradicional foto de grup amb els seus gegants davant d'unes fonts tancades que l'Ajuntament no va tenir el gest d'obrir en aques dia tan especial pel barri.

La cercavila va finalitzar al Carrer d'Alemanya amb la presència en directe de Mataró Radio. Una vegada va fer la seva entrada la Norilca, amfitrona de la festa, els gegants van descansar una estona mentre sonava una espectacular tabalada. La festa es va acabar amb tots els gegants ballant a ritme de gralles tocades conjuntament per membres de totes les colles.


Més informació...


07/05/2007 Primera Cercavila de Gegantons i Capgrossos de la Via Europa

Dissabte 12 de maig

A les 5 de la tarda, durant i després de la batukada, els gegantons i capgrossos, acompanyats pels cavallets de Mataró prendran el Passatge Aneto amb les seves músiques i els seus balls.

Al Pallasso i a l'Antoniu els acompanyarà la Nora, en Toni, en Tridi, en Joan Petit i el Drac, en Manelic, en Panxo, en Patufet... a més dels capgrossos Xanet, Andreona, Pepitu Bufunet, Catalanet, etc, etc, etc...

No deixeu passar l'oportunitat de poder portar o acompanyar algunes d'aquestes entranyables figures que us estan esperant per fer una gran festa de barri.

Toni Braza (La Web dels Gegants de Mataró)

26/04/2007 A les Festes de la Via Europa els gegants tornaran a ser protagonistes

Diumenge 13 de maig

Un altre any arriben les festes de la Via Europa i de nou els membres de La Web dels Gegants de Mataró som els encarregats de les activitats on estan implicats els gegants. Molts d’aquests éssers tan enormes, entranyables i vistosos que tenim espargits per tots els punts de Mataró tornaran a concentrar-se al nostre barri; tornarem a omplir els carrers d’Esteve Albert, Via Europa, d’Alemanya... i una Plaça d’Itàlia que només per uns instants, només per uns minuts, deixarà de ser pas exclusiu de cotxes, fum i sorolls i esdevindrà punt de trobada de pares, mares, nens i nenes, gegants i geganters, música, balls... i sobretot, molta alegria, festa i diversió.

Dissabte 12 de maig

Aquest any a més de la cercavila gran tenim una cercavila petita que tindrà el seu punt de partida al Passatge Aneto. Tot un seguici de gegantons i capgrossos que, per primera vegada a Mataró, seran els autèntics protagonistes de la seva festa; petites figures que representen la il·lusió de molts nens i nenes que ja, de ben petits, estan meravellats pel món dels gegants i que per fi podran sortir en cercavila i fer gaudir a tots els nostres veïns al igual que ho fan els seus parents més grans. Molts d’aquests gegantons, capgrossos i bestiari festiu serà la primera vegada que sortiran al carrer i, de ben segur... no serà l’última.

BONES FESTES VIA EUROPA!!!!

25/04/2007 Els diables de la Colla del Basilisc obriran i tancaran les Festes de la Via Europa

Divendres 11 de maig

Enguany iniciem la primera escapada per Mataró amb un dels barris més joves de la ciutat. Via Europa i Nou Parc Central.
Pel divendres preparem un dels actes més esperats per a tots, el correfoc, on la banda de percussió estrenarà la nova vestimenta i els diables ompliran d’espurnes bona part del recorregut.

Diumenge 13 de maig

Pel diumenge, la colla prepara un taller de diables, on qui vulgui podrà venir a tocar els nostres instruments i aprendre els ritmes bàsics. I els més atrevits podran sentir-se com un autèntic diable, provant el material de la colla, aprenent sobre els estris i pirotècnia utilitzada, ...
I per acabar, un petit espectacle pirotècnic donarà fi a les festes.

No hi pots faltar!Més informació...


25/04/2007 Ball dels Cavallets al Passatge Aneto

Dissabte 12 de maig

Els Cavallets de Mataró es podran tornar a veure a les festes de la Via Europa encapçalant la primera cercavila de gegantons i capgrossos que començarà al Passatge Aneto.

Vuit cavallets que ballaran i empaitaran alegrement la gent durant tota la cercavila

25/04/2007 Vina a provar els Gegants al Carrer d'Esteve Albert

Dissabte 12 de maig

Al voltant de les 19:00h la Coordinadora de Colles Geganteres de Mataró farà uns tallers de gegants dintre de les festes del barri de la Via Europa; deixarà que la gent agafi gegants (el gegantó Antoniu i els gegants Norilca i Lucius Marcius) i també farà uns mini concerts (3 o 4 cançons) per cada colla que vingui, per fer bon ambient.Copyright © 2002 Brazamas