La Web dels Gegants de Mataró

La Web dels Gegants de MataróVisitants Totals : 1.642.651
Usuaris Conectats : 7


Gegant del Tramvia

www.gegantsmataro.cat

Nom: Gegant del Tramvia
Parella: Geganta del Tramvia
Entitat: Grup de Teatre El Tramvia
Barri: Centre

Constructor: Membres del Tramvia

Any: 1980

El Grup de teatre El Tramvia neix a la segona meitat dels anys 70 com a resultat de l'escissió del Grup de Teatre Xaloc infantil del Casal Aliança. Aquest nou grup és acollit al Foment Mataroní i es marca com a finalitat introduir els nens i nenes a aquest apassionant món del teatre, realitzant tot tipus d'obres, titelles i posteriorment, muntatges poètics.

Cal destacar que dintre d'aquest grup van actuar artistes com la Nefer Rovira i l'Eugeni Soler, que a més de la seva importància dintre del món de les arts catalanes, destaquen en aquesta Web per haver construït, participat o ajudat en l'elaboració de diversos gegants de Mataró (Gegants del Tramvia, la Laia Sigil·lata, L'Escorxador, en Rebentaxarxes, en Pep Figueret, els Gegants de la Setmana de l'Infant, etc...)

L’enorme parella de gegants coneguts com el Gegants del Tramvia, són unes figures molt senzilles que va fer el Grup de Teatre El Tramvia l'any 1980 per la representació de l'obra "Retaule d'un Impossible Diàleg" d'Oriol Vergés.

Els constructors van ser els propis membres del grup (Pep Llauder, Nefer Rovira, etc...). Eren uns gegants tipus motxilla amb els braços penjant, fets de roba, pals i uns enormes barrils que feien de caps. L'originalitat d'aquestes figures recau en el fet que les testes no estaven pintades, sinó que eren els barrils tal quals, amb una espècie de fundes de roba que es posaven per sobre. Aquestes fundes eren les autèntiques cares dels gegants i estaven pintades i portaven barrets i altres accessoris decoratius (bigoti, arracades, etc...).

La història d'aquets gegants va ser molt curta. Un cop finalitzada l'obra per la qual es van fer, van sortir en comptades ocasions del Foment, que era el lloc on es guardaven fins que van desaparèixer; malgrat tot, se sap que van fer algunes cercaviles fora de Mataró. El gegant va durar més temps que la geganta, i és per això que molta gent fa més referència al "Gegant del Tramvia" i no tant a la parella.

El grup de teatre també utilitzava dos Dracs per amenitzar les seves actuacions; un, en forma de guita i l’altra més amb la forma d’un gegant clàssic.


© LA WEB DELS GEGANTS DE MATARÓ
www.gegantsmataro.cat
Darreres sortides en les que ha participat

31/12/1985 - Actuació al Montseny
12/04/1980 - Festes de la Primavera del Barri del Pla d’en Boet
© LA WEB DELS GEGANTS DE MATARÓ
www.gegantsmataro.cat