La Web dels Gegants de Mataró

La Web dels Gegants de MataróVisitants Totals : 1.642.607
Usuaris Conectats : 9


Antoniu

www.gegantsmataro.cat

Nom: Antoniu
Alçada: 1,92m
Entitat: Gerard Pando i Carreras
Barri: Centre

Constructor: Josep Cardona (Nona)

Any: 1993

Aquest personatge rialler i de grans orelles és l'Antoniu, el graciós gegant d'en Gerard del carrer Sant Antoni.

L'Antoniu (amb poc més de 1,90 d'alçdada i 7,5 kg de pes) és més que un petit gegant: és un gegantó que va néixer per ser quelcom més. L'Antoniu és una gran il·lusió, un gran regal que va fer realitat els somnis d'un nen, en Gerard, que des de ben petit jugava a portar un gegant: volia ser un geganter. Per això l'Antoniu, encara que segurament només hagi sortir una parell de vegades de casa seva, és un dels gegants més especials que hi ha a tot Mataró.

El cap del gegantó el va fer en Nona, i els pares d'en Gerard el van comprar l'any 1993, com ja hem dit, per convertir-lo en un gegant; li van construir l'estructura de fusta, i l'avia li va confeccionar l'original vestit. Finalment, el dia del sisè aniversari d'en Gerard, l'Antoniu va fer la seva gran presentació.

L'història de l'Antoniu, qui millor la pot explicar és el propi Gerard; una història que va sortir a la revista "Geganta" i que ell mateix va titular com:

El Meu Gegant Antoniu

Quan jo tenia sis anys els gegants eren la meva passió. Cada dissabte amb les meves cosines i el meu germà jugàvem a les Santes, fèiem gegants amb les galledes i les bates de la nostra àvia i amb l'escala feia el cos, les mans les feia amb els guants de rentar els plats i els aguantava amb les agulles d'estendre la roba. Cada any m'anava fent més gran, els meus pares i la meva àvia van decidir fer-me un gegant, un gegant com en Robafaves, amb mans, una capa i un vestit ben llarg. Jo anava com un geganter, amb una faixa i unes espardenyes, el polo era blanc i els pantalons també. El nom del gegant va ser fàcil. Es va dir ANTONIU, com el carrer on jo visc, és el gegant de meu carrer.

(Gerard Pando i Carreras)


La vida d'aquest gegant, com podeu veure, està molt lligada a la d'en Gerard, el seu únic portador; per això als seus inicis va sortit en comptadísimes ocasions (les més sonades van ser per les "Matinades" de Les Santes els anys 1994 i 1995 al seu pas pel carrer Sant Antoni. Cal dir que aquestes sortides van ser ben complertes: amb cercavila, ball i dormida final), però en Gerard va créixer i l'Antoniu va haver de descansar molt de temps a les dependències del seu carrer.

L'any 2005, la colla de la Web dels Gegants de Mataró es va proposar fer sortir novament al carrer l'Antoniu i en Gerard va està encantat amb la idea; i va ser el 23 de juliol a l'acte de La Gegantada de Les Santes, quan la Coral amb l'ajuda de molts nens i nenes, sobretot de les colles de Peramàs, Salesians i El Turó, va fer possible que l'Antoniu surtís en cercavila després de més de 10 anys d'absència. Tot i que era la primera vegada que aquests jovenets carregaven una figura de quasi dos metres van ser uns explèndits i inmillorables geganters...!, a partir d'aquell dia l'Antoniu ha acompanyat a la Norilca (geganta de la colla de la Web) en moltes cercaviles conventir-se en un dels gegantons més divertits i esperats pels més petits.


© LA WEB DELS GEGANTS DE MATARÓ
www.gegantsmataro.cat
Darreres sortides en les que ha participat

12/01/2008 - Campanya Mà Oberta (Cercavila Solidaria)
17/11/2007 - Festa de la Tardor del Cor de Maria
14/07/2007 - Festes del Barri del Camí de la Serra
07/07/2007 - Festes del Barri de La Llàntia
16/06/2007 - Festes del Barri Peramàs-Esmandies
13/05/2007 - Festes del Barri de la Via Europa-Nou Parc Central
12/05/2007 - Festes del Barri de la Via Europa-Nou Parc Central (Taller de Gegants)
12/05/2007 - Festes del Barri de la Via Europa-Nou Parc Central (Cercavila de Gegantons i Capgrossos)
07/05/2007 - Exposició de Gegantons al Passatge Aneto
07/10/2006 - Trobada de Gegants del Maresme (Mataró - Pubilla del Maresme)
22/07/2006 - Les Santes, Festa Major de Mataró (La Gegantada)
14/05/2006 - Festes del Barri de la Via Europa-Nou Parc Central
13/05/2006 - Festes del Barri de la Via Europa-Nou Parc Central (Taller Infantil Gegantó)
22/07/2005 - Les Santes, Festa Major de Mataró (La Gegantada)
© LA WEB DELS GEGANTS DE MATARÓ
www.gegantsmataro.cat