La Web dels Gegants de Mataró

La Web dels Gegants de MataróVisitants Totals : 1.642.631
Usuaris Conectats : 9


El Gegantet del Dimoni Brut

www.gegantsmataro.cat

Nom: El Gegantet del Dimoni Brut
Parella: La Geganteta del Dimoni Brut
Entitat: Grup d'Animació El Dimoni Brut

Constructor: Josep Cardona (Nona)

Any: Estrena 24 de juny de 1982

El Gegantet del Dimoni Brut, pertanyia al ja històric Grup d'Animació El Dimoni Brut, força popular a Mataró a principis dels 80. Aleshores, juntament amb ella, també hi havia un altre gegantonet, del qual encara no se n’ha pogut extreure massa informació. La parella de gegantons van ser construïts per en Josep Cardona (Nona) i presentats el 24 de juny de 1982 a l'Exposició de Creacions de Josep Cardona (Art/Pista-82). La gegantona representa un retrat de Dolça Nonell, exmembre del Grup d’Animació Dimoni Brut. Quan mor, se li cedeix la gegantona a Quim Castellà, que la va treure amb el Dimoni del Grup Barrila en diverses sortides (una d’elles, la Festa Major de Sant Iscle de Vallalta, a l’any 1985). Cap a l’any 2005, es va poder recuperar la figura d’unes dependències del Foment Mataroní, en força mal estat i sense indumentària. Aquesta corria un alt risc d'acabar malament ja que les reformes del local amenaçaven en buidar-ho i destruir-ho tot. Per tal de recuperar la històrica figura d'en Nona, va ser traslladada al taller La Closka d'en Sergio Laniado (deixeble d'en Nona) on es va restaurar i fins fa uns anys, es podia veure exposada a l’interior de la botiga, juntament amb altres figures i titelles. Actualment es troba al seu taller. Tenim entès que la seva parella encara existeix i la custodia una noia d'aquest històric grup d'animació.

La Geganteta Infanta Doña Maria Assumpció d'Iluro, la Dolça de Can Nona i Molins, deixeble del Dimoni Brut i Comtessa de la Closka (antiga Geganteta del Dimoni Brut) forma part de la Colla Gegantera de Molins.

Anteriorment, pertanyia al ja històric Grup d'Animació El Dimoni Brut, força popular a Mataró a principis dels 80. Aleshores, juntament amb ella, també hi havia un altre gegantonet, del qual encara no se n’ha pogut extreure massa informació. La parella de gegantons van ser construïts per en Josep Cardona (Nona) i presentats el 24 de juny de 1982 a l'Exposició de Creacions de Josep Cardona (Art/Pista-82). La gegantona representa un retrat de Dolça Nonell, exmembre del Grup d’Animació Dimoni Brut. Quan mor, se li cedeix la gegantona a Quim Castellà, que la va treure amb el Dimoni del Grup Barrila en diverses sortides (una d’elles, la Festa Major de Sant Iscle de Vallalta, a l’any 1985). Cap a l’any 2005, es va poder recuperar la figura d’unes dependències del Foment Mataroní, en força mal estat i sense indumentària. Aquesta corria un alt risc d'acabar malament ja que les reformes del local amenaçaven en buidar-ho i destruir-ho tot. Per tal de recuperar la històrica figura d'en Nona, va ser traslladada al taller La Closka d'en Sergio Laniado (deixeble d'en Nona) on es va restaurar i fins fa uns anys, es podia veure exposada a l’interior de la botiga, juntament amb altres figures i titelles. Actualment es troba al seu taller. Tenim entès que la seva parella encara existeix i la custodia una noia d'aquest històric grup d'animació.


© LA WEB DELS GEGANTS DE MATARÓ
www.gegantsmataro.cat
Darreres sortides en les que ha participat

28/08/1982 - Festa Major de Granollers
24/06/1982 - Exposició de creacions de Josep Cardona a l?Art-Pista/82 (Presentació de les figures del Grup d?animació del Dimoni Brut)
© LA WEB DELS GEGANTS DE MATARÓ
www.gegantsmataro.cat