www.gegantsmataro.cat
Nom: Pallaventures Alçada: 4,14m Parella: Rosareta Entitat: Colla Pallaventures Barri: La Llà ntia
Constructor: Miguel Arregui i membres de la Colla
Any: 25 d'abril de 1998
En Pallaventures, com podeu veure és, a més a més d'elegant, l'espantaocells més gros de la ciutat, i segurament, de tot Catalunya.
A finals de la dècada dels noranta, una altra escola que en ple no podia deixar escapar l’oportunitat de crear un gegant va ser l’Escola La Llà ntia, d’on en neix el Pallaventures.
Remuntant-nos als seus inicis: aquest gegant és creat per un grup de famÃlies de l’Escola La Llà ntia que cap a l’any 1997 emprenen el repte de construir de manera autodidacta el gegant de l’escola. Cal dir que, alguns dels impulsors del Pallaventures també ho havien estat recentment del nou gegant de l’Escola Bressol La Llà ntia, en Jordi de La Llà ntia, estrenat al gener de 1996 en motiu de la inauguració dels nous equipaments de la llar d’infants del barri.
Els alumnes de l'Escola La Llà ntia escullen mitjançant un concurs d’idees amb dibuixos i propostes un espantaocells com a personatge. Després d'haver escollit el dibuix, els pares i professors van organitzar un altre concurs: s'havia de buscar un nom original per la figura que esdevindria el sÃmbol del centre escolar i que de mica en mica, aniria prenent força i gran importà ncia a tota La Llà ntia, convertint-se prà cticament en el gegant identificatiu del barri i, representant-lo aixà com a tot Mataró, a les múltiples sortides que realitza durant l'any arreu del territori català . Des de que neix fins a principis del nou segle resulta ser un dels gegants de la ciutat més actius: inicialment més participatiu en trobades d’escoles, barris (entre d’altres) de Mataró, però amb els anys destaca per la seva intensa activitat en actes molt mulitudinà ris d’altres municipis catalans com Sant Carles de la Rà pita, El Prat de Llobregat, Calella, Sant Vicenç de Castellet, La Roca del Vallès, Capellades o Molins de Rei.
Al principi, durant el primer any de vida de la figura, llueix la indumentà ria pròpia d’un espantaocells. Vestia una roba marró amb diversos detalls de palla, alguns ocellets voleiant pel seu barret i camisa, i el més caracterÃstic, la posició oberta dels braços, que s’aixecaven i s’abaixaven de forma articulada a la voluntat del portador, donant-li un aire realment d’espantaocells. Cap a mitjans del 1999 en Pallaventures creix considerablement d’altura i se’l restructura presentant-lo amb una nova imatge totalment diferent, adoptant el galà vestuari de senyor de camisa i armilla amb motius florals daurats i platejats. Des de llavors, perd el mecanisme articulat dels braços passant a ser de braços de tipus manotes. Uns anys després, estrena l’últim element que completeria la seva afavorida imatge, la capa de bellut.
L’any 2004 l’activitat d’aquesta figura decreix significativament fins el 2007 que deixa de sortir per complet.
Set anys més tard, s’organitza la IIa Mostra de Gegants de Mataró al Casal de Barri de Les Esmandies i sorprenentment torna deixar-se veure durant unes setmanes a l’exposició. També hi participà a les edicions del 2015 i 2016. Des de llavors, no s’ha tornar a veure ni se n’ha sabut res més del carismà tic Pallaventures.
Un conjunt de factors que van desencadenar cap al 2014, fan que el Pallaventures sigui extret de l’escola i l’acabessin custodiant els membres que el van fundar. Durant un temps l’Escola La Llà ntia queda orfe de gegant però no triguen en plantejar el projecte de la nova figura del centre escolar.
© LA WEB DELS GEGANTS DE MATARÓ www.gegantsmataro.cat
|