La Web dels Gegants de Mataró

La Web dels Gegants de MataróVisitants Totals : 1.524.598
Usuaris Conectats : 6


Avi

www.gegantsmataro.cat

Nom: Avi
Parella: Iaia
Entitat: Esplai Garbí
Barri: Centre

Constructor: Membres de l'Esplai

Any: Juliol 1979

< Veure Avi posterior >

L’Avi i la Iaia formen la històrica i famosa parella de gegants de l'esplai Garbí. Unes figures de més de quatre metres d’alçada (els més alts de la ciutat) que van nèixer a l’any 1979.

Aquests enormes gegants representen una mena d'homenatge a tots els avis i àvies, tant els directament relacionats amb els nens de l'esplai Garbí, en particular, com de qualsevol lloc, en general.

Els Avis del Garbí no son els primers gegants de l’esplai, ja que cap el l’any 1978 s’estrenaven en Palau I (recordant el nom del carrer on l’esplai tenia la seva seu) i en Garbí II (recordant el nom de l’esplai). Les figures eren dos reis i van ser dissenyats i construïts per en Pep Gomis i altres monitors de l’esplai. Feien uns dos metres d’alçada, les seves estructures es van fer aprofitant dos bastiments de portes i els seus caps eren de cartró i cartolina de colors. No va durar gaire, ja que la idea dels membres de l’esplai era de fer-ne uns altres gegants més consistents i grans. Les últimes referències dels gegantons reis del Garbí les tenim a la diada de Sant Jordi de 1979 i a la festa de l’esplai, que es va celebrar a la plaça dels Ninots, el 14 de juny del mateix any.

Els primers, i històrics, avis del Garbí, l’Avi i la Iaia, es van contruir a principis de l’estiu de 1979 i es van estrenar a Les Santes d’aquell any. Els caps, al igual que la dels gegantons reis, estaven fets de cartró. L’alçada de les figures, però, era el doble que la dels seus predecesors, més de quatre metres, convertint-los en els gegants més alts de Mataró. El vestuari de la parella van ser dissenyat i confeccionat per Joaquima Barbena, mare d’una de les monitora de l’esplai, Montse Borrell. L’Avi, amb un cigarro, bigoti, cabell llarg, boina, camisa clara, armilla negra i una corbata de colors ben vius; la Iaia amb els cabells recollits, boca mig oberta mostrant una dent, vestit fosc i davantal.

Les dues testes dels gegants van ser substiuides l’any següent per unes de fibre de vidre, dissenyades novament per en Pep Gomis. El nou Avi perdia el bigoti i aparexia ara amb la boca mig oberta ensenyant una sola dent. La Avi, apareixia ara amb un melancòlic somriure però amb la boca tancada sense ensenyar cap dent. Els nous avis es van estrenar el 20 de juny de 1980 per les festes de l’esplai i, és amb aquestes fisonomies, que van voltar per Mataró durant quasi quinze anys, convertint-los en una de les parelles de gegants més coneguda i populars dels anys vuitanta i primera meitat dels norante.

Els Avis tenen una estima especial per part d’aquesta WEB, ja que la Coral va ser monitora de l'esplai Garbí durant uns quants anys (entre el 1989 i el 1995), i durant aquella època es podria dir que va conviure amb les figures; els veia, els arreglava, i fins i tot els portava en algunes ocasions, cosa no massa fàcil degut al pes tan descompensat de les peces; uns gegants de més de quatre metres fets pel propi membres de l'esplai de forma molt artesanal.

La darrera sortida de la parella va ser durant la cercavila de gegants de la diada de Sant Jordi de 1994. Desprès d’aquesta diada els gegants no van tornar a sortir, a causa, en bona part, dels canvis de seu del Garbí (deixa el carrer d’en Palau, al centre de Mataró, on havia estat prop de 20 anys i s’instala, primer, al carrer de Velázques i, més tard, a l’edifici de Les Esmandies) i de relleu generacional dels seus membres.

Les antigues testes de cartró es van guardar durant molt de temps a l’ultim pis de l’antiga seu de l’esplai, al carrer d’en Palau. Segurament es van quedar allà qua l’esplai es va trasllada al carrer de Velàzquez. Les testes de fibre de vidre sí que es van portar a la seu del carrer de Velàzquez i, posteriorment, a Les Esmandies on va quedar guardades fins l’any 2019, en que l’esplai les va cedir a en Jan Portet, membre de la Mostra de Gegants de Mataró.

A finals dels anys 90, l'esplai va rebre la testa d'en Tomeu (gegant que juntament amb la Tomeua, eren fins aleshores la parella de gegants de l'escola Germanes Bertomeu i que van ser cedits degut a l'aparició de l'actual gegant del centre: en Berto), cosa que implicava que l'entitat volia tenir un nou gegant, i que els antics Avis passarien difinitivament a la història. Però després d'uns quants retocs a la nova testa, aquesta no es va arribar a fer servir mai.

No és fins l’any 2022, que els Avis tornan al carrer. Gràcies a una iniciativa de l’Associació Fanàtics Geganters creada per Jordi Miralles i amb el suport de Jan Portet entre d’altres, es van fer unas rèpliques exactes de les antigues testes dels gegants; Arnau Guardi es va encarregar de la de l’Avi i Eloi Romañà de la de la Iaia. La pintura i maquillatge va anar a càrrec d’Arnau Guardi. Els vesturari els va confensionar Motse Riera basant-se en els vestits originals dels gegants (igual que havia fet mesos enrera amb la roba d’en Rebentaxarxes), els cavallets de fusta van anar a càrrec de Roger Albert Casanova i els detalls estructurals finals son fruits de Jordi Pedragosa.

Els nous Avis del Garbí es van estrenar el 8 d’abril de 2022, a una festa organitzada per l’Associació Fanàtics Geganters a l’ermita de Sant Simó en motiu del bateig d’en Rebentaxarxes de qui els Avi serien els seus padrins. La trobada va comptà amb l’assistència de varis ex-monitors des esplais Garbí i BUFF, i en presència d’en Mossèn Biscúter, també es portaria a terme l’apadrinament de la nova parella; sent en Pasqual i la Palaueta els padrins de Avi; i el Paler i la Maria de Mata els de la Iaia. En aquest dia molt calorós, la parella de gegant també va sorprendre treient aigüa i remullant als acalorats convidats, ell pel cigarret i ella pels pits.


© LA WEB DELS GEGANTS DE MATARÓ
www.gegantsmataro.cat
Darreres sortides en les que ha participat

23/04/1980 - Diada de Sant Jordi
28/07/1979 - Les Santes, Festa Major de Mataró (Cercavila de tots els gegants de la ciutat)
28/07/1979 - Les Santes, Festa Major de Mataró (Gran concentració de gegants de la ciutat a la plaça de Santa Anna)
© LA WEB DELS GEGANTS DE MATARÓ
www.gegantsmataro.cat