La Web dels Gegants de Mataró

La Web dels Gegants de MataróVisitants Totals : 1.642.601
Usuaris Conectats : 11


L'Indianu Xiroi

www.gegantsmataro.cat

Nom: L'Indianu Miquel Xiroi
Alçada: 2,60 m
Parella: Sra. Gertrudis Blanxart de Xiroi
Entitat:

Padrins: Pere Joan Ferrer Destorrent
Padrins: La Geganteta del Dimoni Brut

Arribats de la Costa Brava on han estat molts anys residint en indrets com Begur, Cadaqués, Llançà o Castell-Platja d’Aro, l’Indianu Xiroi la Sra. Gertrudis Blanxart de Xiroi, han tornat a Mataró on nasqueren al carrer Montserrat en el sí d’una important família mataronina que va marxar a fer les amèriques i després retornaren a Catalunya, on, com hem dit, feren estada a la Costa Brava per després acabar residint a la bella Iluro.

El grup d’animació mataroní Xiroi fou el que els passejà per la nostra ciutat en alguna ocasió i majoritàriament per la Costa Brava catalana. Miquel es diu així en honor a un important indianu de la ciutat: Miquel Biada i Xiroi pel grup que els va veure néixer.

L’any 2022 un grup de persones format per Carles Rigat, Xavier Maymó, Jan Portet i Jordi Miralles van decidir recuperar aquesta parella de gegants fins llavors arraconats a un poblet d’Osona. Els van portar al taller d’en Sergio Laniado on ell i la dissenyadora Patricia Pachon els van refer i arranjar de nou esperant fer les delícies dels més petits a les festivitats on siguin convocats, evocant el paper festiu i de gresca que tingueren en aquell llunyà 1979. Val a dir que els nous gegants van ser finançats per en Jordi Miralles.

El diumenge 4 de febrer de 2024 van ser estrenats amb una familiar festa al Parc Central. El Mossèn del COP els va batejar davant la presència dels padrins Pere Joan Ferrer Destorrent i la Geganteta del Dimoni Brut; també va ser convidat el Negrito com a amo i senyor de la casa que els acolliria. Actualment es poden veure a la sala de costura del Casal de Gent Gran del Parc de Mataró.


© LA WEB DELS GEGANTS DE MATARÓ
www.gegantsmataro.cat
Darreres sortides en les que ha participat

09/07/2024 - XIIa Mostra de Gegants i Figures Festives de Mataró
04/02/2024 - Arribada i Bateig dels Xiroi i 45è Aniversari dels Gegants
19/08/1979 - Festa Major d'Igualada
16/08/1979 - Festa Major de Guardiola de Font Rubí
15/08/1979 - Festa Major Bellvei del Penedès
14/07/1979 - Festa Major de Súria
07/07/1979 - Festa Major de Premià de Mar
23/06/1979 - Espectacle Infantil de Sant Joan de Breda
23/06/1979 - Festa Major de Vilada
© LA WEB DELS GEGANTS DE MATARÓ
www.gegantsmataro.cat