La Web dels Gegants de Mataró

La Web dels Gegants de MataróVisitants Totals : 1.230.751
Usuaris Conectats : 4


Rebentaxarxes

www.gegantsmataro.cat

Nom: Rebentaxarxes
Entitat: Grup d'Esplai BULL
Barri: Sant Simó

Constructor: Membres de l'Esplai

Any: 24 d'octubre de 1981

En Rebentaxarxes, l'enorme pescador de Sant Simó, és un dels gegants més antics i desconeguts de la ciutat.

Al febrer de l'any 1980 va sorgir a Mataró el Grup d'Esplai BULL, que estava dirigit per 12 monitors d'entre 14 i 19 anys, i que s'ocuparia de nens i nenes d'entre 8 a 11 anys. Aquest s'ubicava a la planta baixa dels locals annexes a l'ermita de Sant Simó (tot i que no formava part dels grups de la Parròquia), i molt aviat es va convertir en una entitat de gran activitat al barri, involucrant-se en la creació de la comissió de festes de Sant Simó.

Ben aviat van voler afegir-se a la fal·lera pel món geganter i ens van sorprendre amb un explèndit gegant, en Rebentaxarxes, que sense dubte, va posar de manifest la identitat històrica de la zona.

La construcció del gegant va anar a càrrec dels propis membres de l'esplai, tot i que la ja coneguda Nefer Rovira, va col·laborar-hi pintant-li la cara. Com a curiositat podríem dir que els cost total de la figura va ser d'unes vuit mil pessetes, tota una fortuna pels joves monitors en aquella època.

En Rebentaxarxes, considerat per l'esplai com el gegant del barri, es va estrenar per les Festes de Sant Simó de l'any 1981.

El dia de l'estrena (24 d'octubre), es va fer una cercavila per presentar el nou gegant a tots els veïns. La cita va ser a les 5 h. de la tarda, al Passeig del Callao, i tot passejant, en Rebentaxarxes es va anar apropant a l'ermita de Sant Simó, on seria batejat pel conegut Mossèn Colomer i apadrinat per tots els infants i gegants que s'uniren a la festa, i que el reberen amb paperetes i serpentines. Finalment, es va fer l'adormida del gegant al mateix pati de l'ermita.

Es tracta d'un valent pescador, molt emprenedor i disposat a pescar tot allò que se li posés al davant. Amb la xarxa sempre a sobre, es dirigia cada dia cap a mar, on un grapat de peixos ja temien la seva arribada. La veritat és que tenia molta destresa pescant ja que sempre, com indica el seu nom, omplia i omplia les xarxes de peix fins a tal punt que les rebentava.

Una de les històries més curioses que s'han explicat d'en Rebentaxarxes (i segurament no és certa), és la que va escriure Josep M. Armengou i Marsans en el diari "Avui" de Barcelona el dia 23 d'octubre de 1987 (cal dir que ja feia anys que el gegant no sortia). En ella emparentava en Rebentaxarxes amb tota la família Robafaves, ja que afirmava que era cosí germà del famós Lladrefaves, gegant de Valls i fill d'en Robafaves.

A mitjans de l'any 1984 el gegant es va desmuntar per tal de refer-ne l'estructura, però va sorgir la impossibilitat de continuar utilitzant els locals de l'ermita, i les dificultats de trobar un nou local adequat, va fer que a finals d'aquest mateix any l'esplai deixés de funcionar. En Rebentaxarxes lògicament no es podia llençar, i donat que dels monitors que el van construir només en quedaven dos, i a més eren parella, el gegant s'en va anar a viure amb ells, i encara és ara que els seguiex acompanyant.


© LA WEB DELS GEGANTS DE MATARÓ
www.gegantsmataro.catAnterior

Galeria

Següent


Darreres sortides en les que ha participat

23/04/1983 - Diada de Sant Jordi
23/04/1982 - Diada de Sant Jordi
24/10/1981 - Estrena del Rebentaxarxes
© LA WEB DELS GEGANTS DE MATARÓ
www.gegantsmataro.cat