La Web dels Gegants de Mataró

La Web dels Gegants de MataróVisitants Totals : 1.259.434
Usuaris Conectats : 3


Iaia

www.gegantsmataro.cat

Nom: Iaia
Alçada: 4,00m
Parella: Avi
Entitat: Esplai Garbí
Barri: Centre

Constructor: Membres de l'Esplai

Any: Principis dels anys 80

< Veure Iaia anterior >

La Iaia, juntament amb l'Avi, és la famosa i històrica parella de gegants de l'esplai Garbí.

Els Avis, com normalment sels anomena, tenen ja més de 20 anys sobre les seves esquenes, i encara que fa temps que es van desmuntar, eren molt populars durant tota la dècada dels anys 80 i principis dels 90. Actualment estan passant per un procés de remodelació a la pròpia seu de La Mar de Garbí (entitat a la que pertany l'esplai Garbí) perquè ben aviat els poguem tornar a veure al carrer.

Aquests enormes i entranyables gegants, represententen una mena d'homenatge a aquestes persones (avis i àvies) tan directament relacionades amb els nens i nenes (de l'esplai en particular i de qualsevol lloc en general), que amb amor i molta paciència els cuiden i els mimen, fins i tot, més que els propis pares, i que de vegades, amb el pas del temps, queden apartades i una mica oblidades.

Els van contruir a principis dels anys 80 i varen substituir els anteriors gegants, Palau II i Garbí I, dos reis de tamanys molt més reduits (l'última referència d'aquest gegants la tenim per les festes de Sant Jordi del 79 i la festa de l'esplai a la plaça dels Ninots el 14 de juny del mateix any).

Els Avis tenen una estima especial per part nostre, ja que la Coral va ser monitora de l'esplai durant uns quants anys (entre el 89 i el 95), i durant aquella època es podria dir que va conviure amb ells; els veia, els arreglava, i fins i tot els portava en algunes ocasions, cosa no massa fàcil degut al pes tan descompensat de les peces, ja que no hem d'oblidar que són uns gegants fets pel propi membres de l'esplai de forma molt artesanal.

En aquella època els gegants eren molt estimats pels membres de l'entitat, però cap a la segona meitat de la dècada dels 90, degut en bona part als canvis de seu del Garbí (van deixar el carrer d'en Palau, on havien estat prop de 20 anys i es van instal·lar, primer al carrer de Velàzquez i més tard a l'edifici de Les Esmandies), i també al relleu generacional dels seus membres, els gegants es van anar arraconant i de mica en mica van caure en l'oblid (l'última sortida que van fer va ser pel Sant Jordi de 1994).

A finals dels anys 90, l'esplai va rebre la testa d'en Tomeu (gegant que juntament amb la Tomeua, eren fins aleshores la parella de gegants de l'escola Germanes Bertomeu i que van ser cedits degut a l'aparició de l'actual gegant del centre: en Berto), cosa que implicava que l'entitat volia tenir un nou gegant, i que els antics Avis passarien difinitivament a la història. Però després d'uns quants retocs a la nova testa, aquesta no es va arribar a fer servir mai, i actualment no se sap ben bé on és.

Actualment l'Avi i la Iaia, es troben en ple procés de remodelació (ja que es tan en molt mal estat), i encara que la feina és dura i es porta a terme molt lentament, sembla ser, que aquestes velles figures, algun dia tornaran a sortir al carrer.


© LA WEB DELS GEGANTS DE MATARÓ
www.gegantsmataro.catAnterior

Galeria

Següent


Darreres sortides en les que ha participat

23/04/1994 - Diada de Sant Jordi
23/04/1992 - Diada de Sant Jordi
23/04/1983 - Diada de Sant Jordi
24/10/1981 - Estrena del Rebentaxarxes
21/06/1980 - Cercavila de Festa de Final de Curs de l’Esplai Garbí
23/04/1980 - Diada de Sant Jordi
28/07/1979 - Les Santes, Festa Major de Mataró (Cercavila de tots els gegants de la ciutat)
28/07/1979 - Les Santes, Festa Major de Mataró (Gran concentració de gegants de la ciutat a la plaça de Santa Anna)

(Color diferent per a les sortides del gegant antic)© LA WEB DELS GEGANTS DE MATARÓ
www.gegantsmataro.cat