La Web dels Gegants de Mataró

La Web dels Gegants de MataróVisitants Totals : 1.611.527
Usuaris Conectats : 4


El Patufet

www.gegantsmataro.cat

Nom: El Patufet
Entitat: Escola GEM
Barri: Molins

Constructor: Àngela Bragulat (cap) i Pep Tuneu Lloveras (estructura)

Any: Febrer de 1978

Fillols: L'Escorxador

Els anys 70 les escoles de Mataró, principalment les concertades o cooperatives escolars, creaven les seves pròpies figures. L’Anxaneta que llavors era una escola d’aquestes característiques creà la seva pròpia figura, en Xanet-Xaneta i anys més tard, pel Carnestoltes de 1978, el GEM el seguí, creant una colossal i gegantesca figura de quasi 5 metres, el Patufet, el gegant més alt conegut de tota la ciutat.

Àngela Bragulat, mestra de català de l’escola i una activista cultural nata, instituí un carnestoltes, amb cremada del Pellofa inclosa, molt popular i original creant, any rere any, ninots carnestoltes d’acord amb una temàtica que anava canviant.

El 1978 l’ Àngela va crear la testa del Patufet sent en Pep Tuneu Lloveras, un altre històric mestre del Camí del Mig i el Thos i Codina, el constructor de l’enorme estructura del gegant.

Del record de l’ Àngela és que: voliem fer el gegant més alt de tots perquè en moltes festes i manifestacions populars ens cridaven a participar-hi, la festa era al carrer i continuament hi havia festa, gresca i xerinola.

Àngela diu que l’estructura del gegant era un pal enorme dels que s’empren en les línies elèctriques i per aguantar-lo es feien valer d’una espècie de peana o peu que feien que el gegant es pogués plantar al terra.

Del record d’en Pep destaca el fet que recorda: per acabar d’assecar el cap del gegant quan s’estava construint el vam deixar a la Sala de les Calderes de l’escola aixi ens asseguravem que s’assecava per complet.

L’any 1980 el Patufet ja es va poguer veure per la diada de Sant Jordi i, aquest mateix any, també va apadrinar figures com el Pare Biscúter i l’Escorxador, ambdues figures nascudes aquell mateix any.

La figura digué adéu al món dels gegants mataronins pel carnestoltes de 1981 quan fou cremat enmig d’emoció i llàgrimes amb la presència del Nen, gegant construït per la mestra de plàstica Dolors Curell i els seus alumnes i que agafà el relleu del Patufet.

Recerca de Jordi Miralles


© LA WEB DELS GEGANTS DE MATARÓ
www.gegantsmataro.cat
Darreres sortides en les que ha participat

27/02/1981 - Festa de Carnestoltes del GEM (Estrena del gegant Nen i Cremada del gegant Patufet)
21/06/1980 - Festes del Barri del Palau - Escorxador (Estrena del gegant Escorxador)
31/05/1980 - Festes del Barri de Cerdanyola (Inauguració del Mossèn Biscuter)
23/04/1980 - Diada de Sant Jordi
15/02/1980 - Festa de Carnestoltes del GEM
23/02/1979 - Festa de Carnestoltes del GEM
03/02/1978 - Festa de Carnestoltes del GEM (Estrena Patufet)
© LA WEB DELS GEGANTS DE MATARÓ
www.gegantsmataro.cat