La Web dels Gegants de Mataró

La Web dels Gegants de MataróVisitants Totals : 1.230.618
Usuaris Conectats : 4


L'Escorxador

www.gegantsmataro.cat

Nom: L'Escorxador
Entitat: Barri Palau-Escorxador
Barri: L'Escorxador

Constructor: Eugeni Soler

Any: 21 de juny de 1980

Padrins: Robafaves
Padrins: La Geganta

< Veure L'Escorxador posterior >

En Pasqual és el gegant del barri de Les Santes-Escorxador. Aquest gegant és dels veterans de Mataró. Té quasi 25 anys d'història encara que la seva aparença actual és molt més recent i, el seu nom, encara més, ja que durant més de 20 anys ha estat conegut simplement com l'Escorxador.

El gegant va vestit amb una bata llarga representativa del seu ofici, mocador blau al coll, faldilles negres i un gran ganivet de carnisser a la mà dreta, eina fonamental per a realitzar la seva feina que és la d'un treballador de l'antic escorxador de Mataró (obra modernista protegida i conjunt d’edificis emblemàtics d'aquesta part de la ciutat).

El ganivet, tot i ser el tret més característic del gegant, ha creat certa controvèrsia, ja que no inspira gaire confiança als més menuts.

El primer Escorxador el va construir l'any 1980 el desaparegut Eugeni Soler, veí del barri i membre de grups teatrals com El Tramvia i la companyia Dagoll Dagom.

El gegant va ser estrenat i batejat el dia 21 de juny de 1980 durant les festes dels barris del Palau i de l’Escorxador (en aquella època era conjunta), i va ser apadrinat per en Robafaves, Geganta, els Gegants de la Setmana de l'Infant, el Pagès i en Pep. Després, tots ells van participar en una gran cercavila amenitzada pel Grup d'Animació Barrila.

Des de la seva creació i durant deu anys, el gegant va ser molt participatiu, tant a les festes del seu barri com a la d'altres barris veïns: Sant Simó, Rocafonda, ... i posteriorment, El Palau (quan l'Escorxador i aquest van decidir celebrar les seves festes separadament).

També té un ball propi, amb lletra i flabiol composat per en Francesc Soler i Cantón (pare de l’Eugeni Soler i que era membre de la Associació de Veïns del barri)

Cap a l'any 1990 l’Escorxador ja estava una mica deteriorat i els veïns es van plantejar seriosament de substituir-lo per un de nou. La seva darrera sortida multitudinària va ser per la diada de Sant Jordi d'aquell mateix any, i uns quant mesos més tard va desaparèixer definitivament i en pren el relleu un nou gegant, l’actual Pasqual, construït pel famós ninotaire Josep Cardona 'Nona'. Malauradament, l'antic gegant va anar a parar a l’escombraries entre els anys 1990 i 1991.

En Nona va fer la nova figura amb un aspecte molt més humanitzada que l’antic gegant, amb una cara afable i tranquil·la guarnida amb uns grans bigotis. Va seguir les faccions d’un antic treballador, molt conegut a l'escorxador, anomenat Pasqual. Malgrat que el seu aspecte final no reflecteix gaire aquesta similitud, tret de les particularitats més significatives, set anys després, i per votació popular, la gent del barri va voler que es digués com ell. El bateig d’en Pasqual es va dur a terme durant les festes del barri de l’any 1997.


© LA WEB DELS GEGANTS DE MATARÓ
www.gegantsmataro.catAnterior

Galeria

Següent


Darreres sortides en les que ha participat

23/04/1990 - Diada de Sant Jordi
28/10/1989 - Festes de Sant Simó
23/06/1989 - Festes del Barri Palau-Escorxador
23/04/1988 - Diada de Sant Jordi
24/10/1987 - Festes de Sant Simó (Bateig de la Maria de Mata)
23/04/1987 - Diada de Sant Jordi
25/01/1987 - Bateig dels gegants de Sant Vicenç de Montalt
23/04/1986 - Diada de Sant Jordi
21/06/1985 - Festes del Barri Palau-Escorxador (Cercavila)
20/06/1982 - Festes del Barri del Palau-Escorxador
23/05/1981 - Festes del Barri de Cerdanyola
21/06/1980 - Festes del Barri del Palau - Escorxador (Estrena del gegant Escorxador)
© LA WEB DELS GEGANTS DE MATARÓ
www.gegantsmataro.cat