La Web dels Gegants de Mataró

La Web dels Gegants de MataróVisitants Totals : 1.111.307
Usuaris Conectats : 2


Lucius Marcius

www.gegantsmataro.cat

Nom: Lucius Marcius
Entitat: Barri de Peramàs
Barri: Peramàs

Constructor: José "Joe" Fernández

Any: 26 de juliol de 1979

< Veure Lucius Marcius posterior >

En Lucius Marcius és l’elegant gegant romà del barri de Peramàs-Esmandies i una de les figures més conegudes i carismàtiques de Mataró.

En Lucius Marcius és un personatge real de qui en sabem ben poca cosa, tot i que sembla que ha tingut un paper molt significatiu per a la ciutat. Com a resum, podem dir que Mataró es funda a l’època republicana romana, possiblement entre els anys 125 i 7 abans de Crist, i s’anomena Iluro. En aquesta època, les ciutats estan regides per un Senat, format per 100 persones escollides pels ciutadans. Aquest Senat tria, cada any, els duumvirs, que són dos magistrats de màxima categoria que tenen un càrrec equivalent al dels alcaldes actuals. Molts segles després, l’any 1814, a la Riera, just davant d’on avui hi ha l’Ajuntament, es troba una làpida on s’esmenta el nom d’Iluro i d’un dels seus duumvirs: Lucius Marcius Optatus. Actualment aquesta làpida forma part de la col•lecció d'arqueologia del Museu de Mataró, i es pot visitar a la mostra permanent Iluro, ciutat romana.

Al 1976, amb el crit de “ SALVEM LES ESMANDIES, ENCARA HI SOM A TEMPS!” neix el nucli impulsor de l’Associació de Veïns de Peramàs–Esmandies, que es constitueix formalment pocs anys desprès, el 31 de maig de 1979. És en aquest final dels anys 70, d’un fort moviment reivindicatiu veïnal, on també neix la idea de fer un gegant que representi el barri en els diversos esdeveniments populars i festius de la ciutat; i, com que en aquesta zona hi trobem el carrer i el passatge de Lucius Marcius, els veïns decideixen que el gegant també pot ser aquest personatge. Finalment, el cap és modelat l’any 1979 a càrrec d’un veí de la zona, en José Fernández, més conegut com a “Joe”. Així podem dir que en Lucius Marcius és el primer gegant de barri de l’època democràtica de Mataró (després vindran la Laia Sigil·lata, en Pare Biscúter modelat pel mateix José Fernández, l’Escorxador, el Paler, etc.).

La figura s’estrena el dia 26 de juliol, per Les Santes, en un acte pels voltants del barri, en què està acompanyat per la Família Robafaves, els Nans i la Momerota. Dos dies més tard, participa, també, en la primera concentració de gegants mataronins de Les Santes. Aquests primers anys de vida són d’una gran intensitat: participa, a més de les festes del barri, a les de Cerdanyola, les de Pla d’en Boet, etc. Quan no ha de sortir, el gegant s’està a la ja esmentada, casa pairal de les Esmandies.

Cap a finals de 1981, el gegant deixa de sortir i, de mica en mica, s’apleguen piles i piles d’objectes al seu voltant, fins que queda pràcticament enterrat. En aquest temps, les Esmandies es converteix en un edifici del tot desprotegit, per on passa tota mena de gent, i ben aviat es comença a deteriorar, fins que se n’arriba a fer malbé tot el mobiliari i, malauradament, el gegant no se salva d’aquesta destrossa.

Després d’aquesta desaparició, el barri de Peramàs resta sense gegant ben bé dues dècades, fins que, un cop recuperat l’edifici de Les Esmandies, la nova associació de veïns, presidida per en Pep Sivilla, decideix recuperar, també, la seva figura antiga i carismàtica; decisió que es fa realitat el 17 de juny de l’any 2001, quan el nou Lucius Marcius torna a aparèixer en una cercavila sonada, en la qual participen la Família Robafaves i un munt de gegants mataronins.

Aquesta vegada, s’encarrega la seva construcció a l’artista Antoni Pruna, que li fa la testa i els braços. Després, va a parar a mans de Sergio Laniado, que el pinta, el maquilla i li fa l’estructura d’alumini. La vestimenta, lleugerament diferent a la d’en Lucius Marcius de 1979, s’ha estudiat amb cura, per tal que s’escaigui a la que duria un gegant amb la categoria d’aquest personatge en aquella època llunyana de l’Iluro romana.

Des de la seva nova aparició a la ciutat, en Lucius Marcius és un dels gegants més actius, i cada any està present a gairebé totes les festes dels barris de Mataró, com també a nombroses festes d’escoles i sortides fora de la ciutat.


© LA WEB DELS GEGANTS DE MATARÓ
www.gegantsmataro.catAnterior

Galeria

Següent


Darreres sortides en les que ha participat

23/04/1980 - Diada de Sant Jordi
28/07/1979 - Les Santes, Festa Major de Mataró (Cercavila de tots els gegants de la ciutat)
28/07/1979 - Les Santes, Festa Major de Mataró (Gran concentració de gegants de la ciutat a la plaça de Santa Anna)
26/07/1979 - Les Santes, Festa Major de Mataró (Estrena del gegant Lucius Marcius de l’AAVV Peramàs – Esmdies)
© LA WEB DELS GEGANTS DE MATARÓ
www.gegantsmataro.cat