El Ferm

La Web dels Gegants de Mataró

Nom: El Ferm
Alçada: 3,00 m
Colla: Colla Gegantera de l'Havana
Població: Mataró (L'Havana)
Constructor: Sergio Laniado
Any: Estrenat el 5 de juny de 2009

L’Havana, des de fa dècades, és el bressol de nombrosos gegants, fruit d’una diversitat d’entitats que tenen la seu en aquest barri i en la rodalia. Pels seus carrers hem vist passar en Rebentaxarxes, els gegants de Sant Simó, els gegants d’Iluro, en Ramonet o alguns dels gegants de les escoles, com en Xanet-Xaneta o l’Ona. Però no és fins a la primavera de 2010 que l’Associació de Veïns té unes figures pròpies.

Tot comença arran de la insistència d’un nen de deu anys, en Mikel Clar, geganter de la colla d’en Xanet-Xaneta des dels cinc anys, que no vol que el seu barri sigui orfe de figures. Amb il•lusió i perseverança, aconsegueix que la junta de l’Associació de Veïns, encapçalada per Joan Salrach, el president, i per Enric Clar, vinculat a la Coordinadora de Colles Geganteres de la ciutat, faci realitat el seu projecte, amb la voluntat de recuperar unes figures per al barri unes figures que promoguin la participació dels més joves.

La idea inicial és fer dos capgrossos que representin del barri. Els personatges triats són l’entranyable Pere Pujades, tot un referent dins de l’Associació de Veïns, i Domingo Castellà i Illa, més conegut com el Ferm. Les figures s’encarreguen a Sergio Laniado, i el vestuari final va a càrrec de Rosa Nogueres i l’Elvira Ferré.

Totes dues figures s’estrenen per les festes de l’Havana, el 5 de juny de 2010, a l’església de l’Hospital de Sant Jaume i Santa Magdalena, juntament amb una havanera que explica la singular història del Ferm. Aquesta peça és escrita per M. Remei Peratilla, musicada per Xandri Montasell i interpretada per la coral La Perla de l’Havana.

En Pere Pujades és un home involucrat completament amb les reivindicacions del veïnat des dels seus inicis i l’impulsor d’una de les activitats més consolidades de la Festa de Primavera: el concurs de paelles. És una figura puntal a l’Associació de Veïns del barri pel seu tarannà conciliador, però d’idees clares i precises, que contribueix a l’equilibri en la presa de decisions de les juntes en les quals participa. Això, unit al seu caràcter afable i de bon jan que mostra en la relació amb totes les persones del barri, el converteix en un personatge admirat i estimat per petits i grans de la zona, i és per aquest motiu que l’Associació de Veïns el vol immortalitzar en una de les seves figures, en Pere del Callao.

En Domingo Castellà, conegut per tothom amb el sobrenom del Ferm, és un personatge sorprenent i singular que neix al principi del segle XX. La seva història, com també les anècdotes que se n’expliquen per tot el veïnat, no deixen ningú indiferent. Un autèntic antiheroi mataroní que no passa desapercebut per tots aquells que el coneixen, tant pel seu físic (fa prop de dos metres d’alçada) com per les seves fetes i gestes. I és gràcies a la singularitat d’aquest personatge, que l’artista Sergio Laniado s’engresca fins al punt deixar de banda la idea inicial de fer un petit capgròs i construeix un gegant de més de tres metres.

Domingo Castellà neix a principis del segle XX i viu a la banda de mar de Mataró. Un cop morta la mare, que és el puntal de la família, el seu pare i ellse’n van a viure a una barca abandonada de la platja. Quan mor el pare, el Ferm s’instal•la en un fortí dels que hi ha a les platges de Mataró; concretament, el que hi ha al costat de l’actual Centre Natació Mataró.

Tal i com diu Ramon Vila en el llibre Mataró, esqueixos d’un passat, el Ferm “és conegut i recordat per tots els pescadors de Mataró com un home fort i valent, amb un cor molt gran”. D’entre les seves peculiaritats, podem citar que va sempre amb samarreta, ja sigui estiu o hivern; que, quan s’ha de tallar els cabells, li dóna un pop al barber del barri a canvi del tall de cabells; que és atropellat pel tren i, també, per un cotxe i només es trenca unes quantes dents; que es fa passar el fred donant-se plantofades amb un amic; que té múltiples topades amb els municipals pel seu tarannà un pèl transgressor; que fa una travessa nedant de Mataró a Arenys a la recerca del pare, i que, durant fort temporal, es llança a la mar jugant-se la pròpia vida, per salvar la d’uns altres.

En Ferm mor asfixiat pel fum d’un braser que fa servir per escalfar-se durant les fredes nits d’hivern. Com molt bé explica Ramon Vila en el llibre esmentat anteriorment, “el Ferm, que s’havia jugat la vida pels altres, moria a poc a poc en un solitari fortí de la platja. El destí li negà una bufada de marinada que tant li mancava per tal de no morir”.

Així acaba la sorprenent història del Ferm, però no la seva llegenda, que és present en l’ideari de bona part dels mataronins, i que el veïnat de l’Havana i rodalia vol consolidar amb la creació del seu gegant, que en preservarà la memòria.


© LA WEB DELS GEGANTS DE MATARÓ
www.gegantsmataro.catAnterior

Galeria

Següent


Darreres sortides en les que ha participat

24/11/2019 - 15a Festa de Tardor del Col·legi Cor de Maria
17/11/2019 - Festa de Tardor de l’Escola Anxaneta
22/09/2019 - Festes d'Arenys de Mar (Agermanament de l’Elm i el Ferm)
15/09/2019 - Festa Major de Montornès del Vallès
10/07/2019 - Mostra de Gegants i Cultura Popular de Mataró (Exposició)
19/05/2019 - Festes del Barri de l'Havana
27/04/2019 - 30a Festa Gegantera d’Hostalric
23/04/2019 - Presentació del nou Xanet-Xaneta de l’escola Anxaneta
23/04/2013 - Diada de Sant Jordi
14/04/2013 - Inauguració del passatge Mariona Galindo
03/02/2013 - Inauguració de la Biblioteca Antoni Comas
02/02/2013 - Festes de la Llum de Valldemia
27/10/2012 - Festes de Sant Simó
07/10/2012 - Festa Major del Barri de Montbau (Barcelona)
09/09/2012 - Trobada de Gegants de Lliçà d'Amunt
24/07/2012 - Les Santes, Festa Major de Mataró (La Gegantada)
00/07/2012 - Festa Major de Premià de Dalt
09/06/2012 - Festa de l'Escola Anxaneta
02/06/2012 - Festes del Barri de l'Havana
26/05/2012 - Festes del Barri de l'Havana (Crida a la Festa)


Veure totes les sortides arxivades d'aquest gegant

© LA WEB DELS GEGANTS DE MATARÓ
www.gegantsmataro.cat