La Web dels Gegants de Mataró

La Web dels Gegants de MataróVisitants Totals : 1.627.711
Usuaris Conectats : 10


Xanet-Xaneta

www.gegantsmataro.cat

Nom: Xanet-Xaneta
Entitat: Escola Anxaneta
Colla: Colla Gegantera de l'Escola Anxaneta
Barri: L'Havana

Constructor: Maurici Fernández i Maria Pau Montserrat; estructura de Narcís Majó i vestit per la fàbrica de genere de punt Ramon Pastor

Any: Primavera de 1973

< Veure Xanet-Xaneta posterior >

En Xanet-Xaneta és un dels gegants més curiosos de Mataró, ja que té dues cares: per un costat és una dona, la Xaneta, i, per l’altre, un home, en Xanet. Aquests dos personatges, que en realitat n’és un, representen dos professors de l’escola.

En Xanet-Xaneta, tot i que és de l’any 1996, és la recuperació de l’antic gegant de l’escola, que s’estrena a la primavera de l’any 1973. Podem dir, doncs, que és el gegant d’escola més antic de Mataró. Participa en les primeres Santes democràtiques, l’any 1979, i en diverses diades de Sant Jordi. L’última referència que en tenim és de la Diada de Sant Jordi de 1983, encara que se sap que està desat en algun lloc de l’escola, com a mínim, fins al principi dels anys noranta.

Aquest primer Xanet-Xaneta és una iniciativa de la mestra Maria Pau Montserrat, que du a terme amb la col·laboració dels alumnes de l’escola durant els anys 1972 i 1973. Fet de roba i porexpan, du uns cabells de llana i un vestit molt original, ple de dibuixos infantils (un gran arbre sota un sol mig amagat entre uns núvols, i un nen que s’hi enfila mitjançant unes cadires). L’any 1982, el gegant es remodela i també se’n canvia el vestit (igual d’original que el primer, aquesta vegada s’hi veuen uns nens carregant un castell i l’anxaneta, amb una barretina al cap, fent l’aleta).

El gegant actual, inspirat en l’antic, el realitzen una mestra de l’escola, Mònica Vilert, i els alumnes de vuitè d’EGB dels anys 1994, 1995 i 1996, i és batejat durant la festa de primavera de l’escola de l’any 1996, acompanyat de diversos gegants de la ciutat i apadrinat pels Gegants de Sant Simó.

L’any 1999, el gegant es reforma: es fa molt més alt i du un vestuari nou. Uns quants anys més tard, el 21 de maig de 2005, es presenta a la festa de l’escola amb un maquillatge nou i alguns complements a la testa, com les arracades (feina que duen a terme dues de les mares de l’AMPA).

Aquest mateix dia, l’escola també estrena un simpàtic capgròs, en Xanet, que és apadrinat pels gegants Iluro i Alarona. La història d’en Xanet ja ve de lluny, però finalment es fa possible gràcies a la voluntat i la dedicació de molts pares i mares de l’escola. La creadora és Montserrat Oriol. La construcció es du a terme durant l’any 2004, a partir d’unes propostes realitzades pels alumnes. Durant l’any 2005, és pintada per Inma Alonso i Eva Floriach, i el vestit es fet per una de les àvies de l’escola, Juliana Mansó, que s’inspira en un disseny una mica trobadoresc. El nom es decideix durant el transcurs de la festa, en una votació en la qual participen gairebé uns 200 alumnes de l’escola

L'octubre de 2012, el gegant es reforma de nou. Es dissenya i realitza un vestit a partir d’un concurs d’idees fet pels nens i nenes de l’escola. A més a més, s’aprofita per restaurar la pintura del cap així com part de l’estructura interna.

L’Ona és una altra de les figures que té l’escola. Sorgeix d’una iniciativa dels nens de l’escola, que tenen moltes ganes de ser portadors d’un gegantó. La idea es treballa a poc a poc, des de 2007, a partir de la tasca d’Enric i Mikel Clar, que en construeixen el cap; Eva i Rut Floriach, encarregades de pintar la tela del vestit; Xavi i Nil Soriano, que en fa l’estructura, i Miren Aintzine Belaustegui, que s’encarrega del vestuari. La gegantona és una nena que simbolitza la tradició marinera del barri de l’Havana, que és on està situada l’escola. Els cabells representen una mena de medusa i el vestit, pintat a mà, està ple de criatures del mar d’allò mes divertides. Al coll, hi porta un collaret fet de petxines i perles. La presentació en públic de la gegantona es fa el dia 27 d’abril de 2008, durant la festa d’en Xanet-Xaneta, i el nom es decideix amb una votació popular entre tots els nens i les nenes.


© LA WEB DELS GEGANTS DE MATARÓ
www.gegantsmataro.cat
Darreres sortides en les que ha participat

23/04/1983 - Diada de Sant Jordi
28/07/1979 - Les Santes, Festa Major de Mataró (Cercavila de tots els gegants de la ciutat)
28/07/1979 - Les Santes, Festa Major de Mataró (Gran concentració de gegants de la ciutat a la plaça de Santa Anna)
31/05/1973 - Festa de Primavera de l’Escola Anxaneta (Presentació del Xanet-Xaneta)
© LA WEB DELS GEGANTS DE MATARÓ
www.gegantsmataro.cat