Mossèn Biscúter

La Web dels Gegants de Mataró

Nom: Mossèn Biscúter
Alçada:
Colla: Colla Gegantera de Cerdanyola
Població: Mataró (Cerdanyola)
Constructor: Veïns del barri
Any: 1980

El Mossèn Biscúter, obra del constructor solsoní Manuel Casserres i Boix, de l’any 1985, representa un personatge cabdal del barri de Cerdanyola, mossèn Juan Luis González Haro. Aquest gegant substitueix l’anterior Pare Biscúter (fa anys, se’l coneixia indistintament com a Pare i com a Mossèn), un gegant d’unes dimensions desmesurades, fet per uns veïns del barri l’any 1980.

Al final dels anys setanta, les deficiències de serveis a Cerdanyola (com passa a tots els barris de Mataró) encara són enormes: carrers, clavegueram, falta d’aigua potable... i les revindicacions i mobilitzacions per aconseguir aquests equipaments són cada vegada més grans. En aquest context sorgeix la necessitat de fer un gegant, no tan sols com un element d’animació, sinó també com a representació del barri a la ciutat. Per tant, cal que la figura sigui clarament identificativa i molt coneguda. De seguida, doncs, es pensa en el popular mossèn Juan Luis González Haro, conegut també com a mossèn Biscúter.

Mossèn González és el primer rector de la parròquia Maria Auxiliadora de Cerdanyola. És un personatge cabdal per al barri; durant anys, és artífex i impulsor de nombroses activitats parroquials; sempre està al capdavant de les iniciatives per aconseguir l’escola, les entitats esportives, el teatre, la ràdio, la construcció de l’església, el centre cívic, etc., i és un personatge molt popular, respectat i estimat per tot el veïnat.

El nom de Biscúter fa referència al vehicle homònim –un antic cotxe molt petit i fràgil–, amb el qual es desplaça sempre mossèn González pels carrers de Mataró. Sempre amb sotana, és tan alt que, quan condueix, sembla que vagi dret a dins del vehicle.

El primer cap del gegant, d’una gran qualitat artística, és modelat per un escultor del barri; les mans són de roba i, tot plegat, es munta en un cos impossible. S’estrena per les festes del barri, el 31 de maig de 1980. Després, l’estructura es refà per donar-li una aparença més equilibrada.

L’elecció del personatge és encertada: els veïns el reconeixen i s’hi reconeixen, i, en poc temps, el gegant es fa tan popular i estimat que, l’any 1984, el barri decideix encarregar a l’artista solsoní Manuel Casserres una nova figura, però, aquest cop, que sigui una imatge fidel del vertader mossèn González.

Casserres accepta, entusiasmat, l’encàrrec de refer la figura: mai no ha construït un gegant capellà ni, molt menys, un gegant amb les mans al darrera. Com a anècdota, explica que fins i tot havia espiat algun canonge de Solsona que encara gastava sotana per veure’n el tall i el caient!

El Mossèn Biscúter nou i actual s’estrena durant les festes de Cerdanyola, el maig de 1985, i des d’aleshores no ha deixat d’estar present en nombroses festes, tant de Mataró com d’altres poblacions de Catalunya. Cal destacar que la seva presència és freqüentment requerida, per la seva condició de capellà, en nombrosos batejos de figures d’arreu de les nostres contrades.

La llegenda diu que el vertader mossèn González va arribar a veure el gegant fet en honor seu: ja retirat, que vivia pels entorns de Santa Maria del Mar, el van avisar que la colla desfilava per La Mercè, a Barcelona. No s’ho va voler perdre i hi va anar. Diuen que va somriure en veure’s convertit en un gegant.


© LA WEB DELS GEGANTS DE MATARÓ
www.gegantsmataro.catAnterior

Galeria

Següent


Darreres sortides en les que ha participat

© LA WEB DELS GEGANTS DE MATARÓ
www.gegantsmataro.cat