La Web dels Gegants de Mataró

La Web dels Gegants de MataróVisitants Totals : 1.643.049
Usuaris Conectats : 7


Roy

www.gegantsmataro.cat

Nom: Roy
Entitat: COPP
Barri: La Llantia

Constructor: Membres de les Cooperatives

Any: 1990 (el cap és de 1988)

En Roy és l'antic gegant de les cooperatives conegut com l'Home II.

La comanyia Oratam va decidir conjuntament amb l'Aureli (responsable de les cooperatives) de posar-li aquest nom en record a un personatge molt important per aquesta entitat durant la guerra.

Hem de dir que la majoria dels gegants de les Cooperatives actualment es troben desapareguts o en un estat força lamentable, quasi irrecuperables. Encara que la qualitat artística d’aquestes figures no són res de l'altre món, pel que van representar durant els anys 70 (amb sortides entre festives i reivindicatives) és una autèntica llàstima que s’hagin perdut o estiguin a punt de fer-ho. Són gegants que tenen més de 30 anys i que molts de nosaltres els recordem amb una mica de malenconia, ballant alegrement als records de la nostra infància.

La colla de Gegants del Copp va néixer durant la dictadura franquista i volien representar els diferents estaments institucionals del moment: la família: el pare, la mare, el fill i la filla de procedència pagesos. El poder social: el capitalista, el guàrdia municipal, el capellà, la monja, el rei, la parella de guàrdies civils... Aquestes figures eren utilitzades per a fer-les ballar segons volien els portadors del poble. Ha estat d’aquesta manera simbòlica i festiva, l’única possibilitat que han tingut les classes populars de manejar el poder sense valdre’s de revolucions violentes; i han estat utilitzades en diferents accions reivindicatives per afirmar la propietat real del patrimoni immobiliari en locals que, varen ser espoliats a la Unió de Cooperadors de Mataró durant la dictadura franquista.

Cal recordar la història més tràgica d’aquestes figures, i que va estar protagonitzada principalment per la parella de guàrdies civils a la veïna vila d’Argentona.

A mitjans dels anys 70 es va legalitzar l’Associació de Veïns d’Argentona. Per a celebrar-ho, a l’any 1977 es va fer una acció pels carrers del poble en que els veïns recuperàven el nom que els carrers tenien abans de la dictadura franquista. La comitiva que canviava les plaques dels noms dels carrer anava acompanyada d’aquest gegants amb la figura dels guàrdies civils que, de manera festiva i amb actitud poètica, repartien clavells entre els ciutadans d’Argentona. Aquest fet va ser interpretat pels delators que hi havia entre els argentonins, en contacte amb les autoritats franquistes, com una mofa, com una burla a l’autoritat que representava el cos de la guàrdia civil. El mateix dia a la tarda es varen presentar els guàrdies a l’exposició que l’Associació de Veïns tenia oberta al carrer Gran, varen requisar les figures dels gegants i varen obrir expedient aplicant el “código militar” i preparant un judici amb consell de guerra contra el president i secretari de l’Associació. Varen ser moments d’interrogatoris que despertaren molta por entre els veïns, el president i el secretari, que es varen amagar a la muntanya per temor a ser detinguts. Coincidia amb l’empresonament dels Joglars pel seu espectacle de “La Torna”. Tot plegat va ser oblidat amb el temps, segurament per les influències dels amics que feien de bo entre les autoritats del moment. L’Associació de Veïns d’Argentona sempre va defensar que el seu esperit no havia estat mai ridiculitzar l’autoritat de la guàrdia civil, sinó la de mostrar que la seva autoritat estava al servei dels ciutadans i podia tenir una actitud amable a quants s’hi relacionaven.

To i que aquest gegants van ser molt actius durant els anys 70 i 80, amb presència a moltes activitats festives, a finals dels 80 i principis dels 90 van començar la seva “diguem-ne” decadència, i la seva presència als carrers fins l’any 2008 es podria dir que era més aviat anecdòtica.

Però per sort, com a mínim per la llegendària parella de la Guàrdia Civil i el recuperat Roy, tot ha canviat, ja que una jove colla se’n farà càrrec: la Banda Oratam.

The Oratam Company és una entitat jove a la nostra ciutat però que ha sorgit amb empenta i amb moltes ganes de contribuir al foment de la cultura tradicional i popular de Mataró. Fa poc temps es van posar en contacte amb La Web dels Gegants de Mataró per parlar sobre la possibilitat de recuperar algun dels molts gegants perduts de la ciutat. Davant el ventall de propostes possibles i d’acord amb els seus objectius i recursos, els vam aconsellar començar per uns gegants propers, fàcils de trobar … però alhora uns grans personatges dels carrers de Mataró dels anys 70 i amb una llarga història (i perquè no dir-ho, poc reconeguda actualment…). Al final es van decidir a restaurar i tornar a donar vida a tres d’aquestes històriques figures de la colla del Coop, dues de les quals són l’antiga parella de la Guàrdia Civil.

La seva reaparició en públic va ser Argentona el 26 de gener de 2008 pujant des de la Plaça Nova fins a la porta de l'Ajuntament en que va ser rebut pels gegants mataronins que van participar a ”La Passejada” del Dia Solidari (el Senyor Queco, l’Iris i en Tridi).


© LA WEB DELS GEGANTS DE MATARÓ
www.gegantsmataro.cat
Darreres sortides en les que ha participat

01/02/2009 - Presentació de la Colla Som Geganters
11/01/2009 - 25è Aniversari del Bar Mallorca
05/07/2008 - Festes del Barri de La Llantia
29/06/2008 - Festa Solidària de l'ONG Creamon
23/06/2008 - Serenata del Carrer Altafulla
22/06/2008 - Festes del Barri de Peramàs-Esmandies
18/05/2008 - Festes del Barri de la Via Europa-Nou Parc Central
23/04/2008 - Diada de Sant Jordi
29/03/2008 - 10è aniversari de la Botiga del Comerç Just a Mataró
26/01/2008 - Dia de la Solidaritat a Argentona (La Passejada)
© LA WEB DELS GEGANTS DE MATARÓ
www.gegantsmataro.cat