Cinc

La Web dels Gegants de Mataró

Nom: Cinc
Alçada:
Parella: Geganta
Colla: Sense Colla
Població: Mataró (Cinc Sènies)
Constructor: Josep Cardona (Nona)
Any: Final dels anys 80

La parella de Gegants de les Cinc Sènies pertany, inicialment, a Convergència Democràtica de Catalunya (CDC). Els gegants, construïts per Josep Cardona (Nona) cap al final dels anys vuitanta, pràcticament no surten mai, i passen molts anys desats a l’escola d’educació especial de Les Aigües. El pas del temps deteriora les figures, fins que, l’any 2006, el director de l’escola alerta del seu mal estat i la impossibilitat de continuar desant-les sota cobert.

Gràcies a una conversa entre Toni Braza i Jordi Cantallops (membres de la colla de la Norilca i del Basilisc, respectivament) mentre preparen les festes de la Via Europa de l’any 2007, neix la iniciativa de recuperar aquests gegants i fer-los representants de la zona agrícola on viu en Jordi, les Cinc Sènies. Els gegants, molt deteriorats, se salven in extremis i són portats a la masia de Can Puça la primavera d’aquell mateix any, on s’estan restaurant de mica en mica fins que puguin tornar a sortir al carrer.

Aquest veïnat també té altres figures pròpies, com les momerotes de les Cinc Sènies, la Puça i la Pruneta, dos bous de foc que Jordi Cantallops construeix al principi dels anys noranta, que participen activament a les festes del veïnat, El Crema (creades el 2004). Els noms de les bèsties deriven de dues masies de la zona, Can Puça i Can Pruna.


© LA WEB DELS GEGANTS DE MATARÓ
www.gegantsmataro.catAnterior

Galeria

Següent


Darreres sortides en les que ha participat

© LA WEB DELS GEGANTS DE MATARÓ
www.gegantsmataro.cat