La Web dels Gegants de Mataró

La Web dels Gegants de MataróVisitants Totals : 1.112.726
Usuaris Conectats : 5


El Sol

www.gegantsmataro.cat

Nom: El Sol
Parella: La Lluna
Entitat: Comissió de Veïns del Carrer de Sant Joan
Barri: Centre

Constructor: Antoni Maymó Mas

Any: 1999 (2001 com gegant)

El somrient Sol del carrer de Sant Joan representa, com no podia ser d’una altra manera, la figura indiscutible de l’astre rei i tot el que amb ell s’identifica a la nit màgica de Sant Joan. Encara que és conegut a tot Mataró només com el Sol, el seu nom complert és el Sol del Solstici d’Estiu.

El Sol i la Lluna són els personatges triats pels veïns del carrer de Sant Joan com a representatius de la seva revetlla. Aquestes figures protagonitzen el moment més emblemàtic de la nit del 23 de juny, quan acompanyen a les bruixes des de la plaça de la Peixateria, travessant tot el carrer de Sant Joan, fins l’esplanada de Can Maitanquis. Les bruixes, amb les torxes portadores del foc del Canigó, recorren el carrer fins al capdavall, darrera d’elles, el Sol i la Lluna, entre mig de bruixes i gegants, els follets aniran encenent els fanalets del veïns i convidats.

A l’esplanada de Can Maitanquis, just davant del carrer de Sant Joan i amb la platja i el cel de fons, un munt monumental de llenya espera ser consumida pel foc. Les bruixes dansen i fan encanteris, mentre la flama del Canigó, com a símbol de la cultura, cala foc a la foguera. Al encendres, bruixes, follets i gegants fan una rodona al voltant i comencen a fer giragonses i ballar al voltant del foc. La intenció del foc és cremar tot allò que no ens deixa avançar, que ens fa nosa i que volem canviar en la nostra vida, d’aquí que molts també s’hi acostin i hi llencin la seva espelma per tal que es compleixin els seus desitjos.

El Sol i la Lluna, van ser construïts pel mataroní Antoni Maymó i Mas; el Sol l’any 1999 com un gegant de pal i, la Lluna, un any més tard, en forma de capgròs. La parella va aparèixer, ja convertida en gegants, durant les festes del carrer de Sant Joan de l’any 2001 per a formar part del recent acte de la “Baixada de les Bruixes” i encesa de la foguera.

La Nit de Sant Joan no té una festa única a Mataró, sinó que, simultàniament, molts barris i carrers tenen les seves fogueres i revetlles pròpies. Tot i així, en molt poc temps, la cerimònia de la ‘Baixada de les Bruixes’ del carrer de Sant Joan s’ha convertit en tot un referent per la ciutat que aplega moltíssima gent que, un cop encesa la foguera, balla ritualment al seu voltant, al costat de les bruixes i els gegants, per celebrar la festa del solstici d’estiu.

La Revetlla de Sant Joan, també anomenada popularment com la Nit del Foc o la Nit de les Bruixes es celebra a diferents indrets del món, durant la nit entre el 23 i 24 de juny. És una nit màgica en que es celebra el solstici d'estiu, amb dos dies de retard.

La durada dels dia, moment entre que surt el sol fins que es pon, és variable al llarg de l'any. El dia més llarg correspon al solstici d'estiu (21 de juny), i marca el pas de la primavera a l'estiu; el més curt correspon al solstici d'hivern (22 de desembre), i marca el passatge de la tardor a l'hivern.

L’origen de la celebració dels solsticis és pagà i molt antic, tot i que l’Església els ha fet coincidir amb la data de naixement de Sant Joan Baptista, el d’estiu, i amb el dia de Nadal, el d’hivern. La revetlla de Sant Joan en realitat és un culte al Sol, a l'allargament del dia amb elements i costums molt marcats i simbòlics: el foc purificador, els banys de mitjanit, les herbes de Sant Joan, les cançons, el ball, els petards, els guariments i un munt de rituals màgics.

Les celebracions arreu de Catalunya (i a molts altres indrets) tenen el foc com a element característic. Es fan fogueres comunals, familiars i individuals i segons la tradició de cada localitat se'n munten moltes de diferents o només se'n fan en una plaça o carrer en concret, tradicionalment amb objectes inservibles de fusta que s'han anat acumulant durant tot l'any. També hi ha la creença que les flames allunyen i espanten els éssers imaginaris que només campen durant aquesta nit o ho fan més intensament i en més nombre.

La relació entre el foc i el solstici d’estiu ve de molt lluny: se sap que les civilitzacions mediterrànies més antigues ja celebraven la nit més curta de l’any encenent fogueres. En el curs de la història el ritu ha perviscut en les diverses circumstàncies: es va cristianitzar a la fi de l’imperi Romà, es va mantenir més endavant gràcies a la permissivitat cultural dels àrabs i en èpoques més dures va sobreviure per l'arrelament en l’àmbit familiar. El fet és que la tradició dels focs es manté ben viva gràcies al contingut social, col•lectiu i cerimoniós que porta implícit.

A la tradició del foc, als Països Catalans es va sumar una iniciativa encetada el 1955 per l'excursionista nord català Francesc Pujades i, des de l'any 1966, diversos col•lectius i organitzacions distribueixen la Flama del Canigó, des del cim de la muntanya, arreu de les terres de parla catalana per encendre les fogueres de la Nit de Sant Joan. La flama roman encesa tot l’any al Castellet de Perpinyà i es renova cada 23 de juny de bon matí al cim del Canigó.


© LA WEB DELS GEGANTS DE MATARÓ
www.gegantsmataro.catAnterior

Galeria

Següent


Darreres sortides en les que ha participat

10/07/2019 - VII Mostra de Gegants i Cultura Popular de Mataró (Exposició)
23/06/2019 - Festes del carrer Sant Joan
25/07/2018 - Exposició de gegants a biblioteques de Mataró (Biblioteca Antoni Comas)
11/07/2018 - VI Mostra de Gegants i Cultura Popular de Mataró (Exposició)
12/07/2017 - V Mostra de Gegants i Cultura Popular de Mataró
30/08/2015 - Festes del Barri de l’Escorxador
11/07/2013 - I Mostra de Gegants de Barri de Mataró
27/10/2012 - Festes de Sant Simó
23/06/2012 - Festes del Carrer Sant Joan (Baixada de les Bruixes i Follets)
29/10/2011 - Festes de Sant Simó
23/06/2011 - Festes del Carrer de Sant Joan (Baixada de les Bruixes i Follets )
26/03/2011 - Innauguració del Centre Cívic Cabot i Barba
30/10/2010 - Festes de Sant Simó
26/06/2010 - Festa del Carrer Sant Joan
23/06/2010 - Festa del Carrer Sant Joan (Solstici d'Estiu)
17/04/2010 - Presentació del Gegant de l'esplai L'Olla de Grills
24/10/2009 - Festes de Sant Simó
23/06/2009 - Festes del Carrer Sant Joan
25/10/2008 - Festes de Sant Simó
23/06/2008 - Festes del Carrer Sant Joan (Solstici d'Estiu)


Veure totes les sortides arxivades d'aquest gegant

© LA WEB DELS GEGANTS DE MATARÓ
www.gegantsmataro.cat