La Web dels Gegants de Mataró

La Web dels Gegants de MataróVisitants Totals : 1.642.602
Usuaris Conectats : 8


Tabalot

www.gegantsmataro.cat

Nom: Tabalot
Alçada: 3,75m
Entitat: EB El Tabalet
Barri: Pla d'en Boet

Constructor: Jose Bedmar

Any: 22 de juliol de 1995

Aquesta figura és el Màgic Tabalot. Enorme, amb una gran testa, vestida mig com un mag, mig com un pallasso, amb un corbatí, una vareta, una capa i un gran barret, d’on en fa sortir un simpàtic conillet, en Tabalet.

En Tabalet és la mascota de l’escola, inspirada en un conte popular, i tant ell com el gegant Tabalot són construïts durant el curs 1994-1995 i presentats el 22 de juliol del mateix any, fruit de la il·lusió d’un grup de pares, mares i educadores de l’escola del centre.

Cap el 1993 a l’EB El Tabalet ja hi havia una figura de pal, molt senzilla, com si fos una titella, que representava el mateix que aparenta el Tabalot. Un temps després, mitjançant diverses subvencions s’aconsegueix fer un gegant nou que esdevindria el Tabalot que coneixem tots a dia d’avui.
La Coral Gómez, una de les educadores de l’escola bressol i impulsores del gegant, va estar durant molts anys vinculada al COPP -pal de paller en el desenvolupament geganter de Mataró als anys setanta i vuitanta-, d’on arran de la relació amb aquesta entitat en prové la testa del Tabalot. Així doncs, la construcció, o més ben dit, la remodelació del cap base d’aquesta figura, es va dur a terme a l’antic edifici del COPP (al Cafè Nou). Hi ha qui diu que es va fer a partir de la testa del Professor, per motius i concordances temporals i comunes (diversos casos de figures del COPP que se cedeixen en centres educatius en aquells temps).
Tot seguit, és Jose Bedmar qui n’aconsegueix remodelar la fisonomia, el vestuari va anar a càrrec de diverses mares com la Rosa “mare del Tabalot” o Mariona Batlle i l’estructura procedeix d’un drapaire. Finalment, es presentà a l’estiu d’aquell mateix curs, en mig d’un gran bateig del qual n’hi ha un extret al final d’aquesta fitxa.

Durant aquells anys, en Tabalot va ser una figura força activa a la ciutat, participant als diversos actes multitudinàris, siguin festes de barris, estrenes de gegants com en Jordi de La Llàntia, el Xanet-Xaneta, en Berto o fins i tot el Guardavinyes; la Trobada de Gegants per Sant Jordi, entre d’altres cercaviles més.

A finals de març del 1999, va ingressar al Taller Can Boter de Tiana, on el van dotar d’una qualitat artística molt més elaborada, millorant-lo considerablement. Així mateix, se li va fer algun canvi en el vestuari: canvi de capa i alguns matisos. Dit això, el 23 d’abril del mateix any, durant la Trobada de Gegants per Sant Jordi, es va presentar amb la nova restauració.

En el projecte de remodelació de l’Escola Bressol El Tabalet, s’hi inclou, a petició de les educadores i les famílies, la construcció d’un recinte especial per en Tabalot, de manera que es pugui veure tant des de dins com des de fora de l’edifici, a través d’un aparador. Avui dia, gràcies a aquest projecte fet realitat, podem visitar en Tabalot tots els dies de l’any, però també és veritat, que el fet de tenir-lo exposat permanentment a la llum del dia, li ha causat un descoloriment de pintura cada vegada més accentuat.

Malauradament, l’esforç que requereix treure aquest gran gegant ha comportat que la seva activitat porti decreixent des del 2010, arribant a prendre la decisió de fer un gegant nou, més fàcil de portar. Val a dir que tot i ser una figura una mica més complexa en comparació a altres gegants d’escoles, no és tan complicat i ni molt menys impossible de portar-la com es rumoreja constament.

FESTA BATEIG DEL MÀGIC TABALOT


Senyores i senyor: benvinguts a aquest acte social tan solemne i alhora tan entrenyable en el que hem aplegat patim, patam, patum, homes i dones del cap dret al pati del Tabalet.

Avui és un dia memorable. Memorable per dos motius: el primer és que l'Escola Bressol Tabalet, el Patronat Municipal d'Escoles Bressol, el barri del Pla d'en Boet i la ciutat de Mataró sencera celebren l'extraordinari fet de naixement d'un gegant -un infant que la naturalesa, l'atzar, la genètica o qui sap què ha volgut que neixés alt com un sant pau, gras com un toixó i amb el cap gros de Mataró-; el segon és que avui precisament aquest gegant-gegantet es presenta en societat, es bateja i es matricula a l'escola del Patronat. Per això ens hem reunit i cal que sigui dit. Però la història d'aquest personatge nou que portarà molt d'enrenou cal que sigui coneguda. D'on ha sortit? Qui l'ha engendrat? Qui l'ha parit? Com és en realitat?

Atenció senyores i senyors, petits i grans, grans i petits, regidores i regidors, bisbes, frares i predicadors: estem davant d'un prodigi irrepetible potser: dos humans fa nou mesos l'encarregaren i un gegant nasqué després. La mare té nom de Rosa i el seu pare Jose es diu. En Jose té llavor prodigiosa i de la Rosa què us diré? Que ha tingut un part de burra per fer sortir el monument. I no ha estat pas un moment per donar llum a la criatura. Quina aventura!

Fa set dies que la Rosa
les aigües ja va trencar,
la ciutat es va inundar
ja que no era poca cosa.

Quan tothom s'imaginava
que neixeria per fi
finalment no va ser ahir.
Per això no es dirà Fermí.

El nadó ha nascut avui
enmig d'un ai, ai, ui, ui.
I la Rosa eixarrancada
ha fet l'última apretada.

La Rosa s'ha recuperat
i a Tabalet l'ha portat
mentre que en Jose que és artista
ja l'ha apuntat a la llista.

Avui us el presentarem
i avui el batejarem.
Menjarem algun confit
i vindrà un bisbe, m'han dit.

Per últim us he d'explicar
que no és un gegant qualsevol,
és un infant amb poders
que fa màgia quan ell vol.

Del barret un conill li surt
i fa cara de bon xicot
li posarem Tabalot
i a l'escola és benvingut.

La Coral i en Camil
de padrins actuaran
els infants li ballaran
i ens posarem tots a mil.

La cerimònia del bateig
l'oficiarà un "monsenyor"
que és bisbe i no pas rector
i treu l'aigua d'un safreig.

I per últim us he d'anunciar
que l'acte serà pregon
l'excel·lentíssim Baron
serà qui el presidirà.

Text extret de l'Arxiu de l'Escola Bressol El Tabalet
22 de juliol de 1995, Festa Bateig del Màgic Tabalot© LA WEB DELS GEGANTS DE MATARÓ
www.gegantsmataro.cat
Darreres sortides en les que ha participat

09/07/2024 - XIIa Mostra de Gegants i Figures Festives de Mataró
02/12/2023 - Cercavila Solidària per La Marató de TV3 2023
10/07/2023 - XIa Mostra de Gegants i Figures Festives de Mataró
11/07/2022 - Xa Mostra de Gegants i Figures Festives de Mataró
02/04/2022 - Festa de Primavera de l’EB Tabalet
11/12/2021 - Cercavila Solidària per La Marató Tv3 2021
12/07/2021 - IX Mostra de Gegants i Cultura Popular de Mataró - Els gegants al Casc Antic (Exposició)
10/07/2019 - VII Mostra de Gegants i Cultura Popular de Mataró (Exposició)
11/07/2018 - VI Mostra de Gegants i Cultura Popular de Mataró (Exposició)
08/04/2018 - Festa de Les Escoles Bressol
12/07/2017 - V Mostra de Gegants i Cultura Popular de Mataró
13/07/2015 - III Mostra de Gegants i Cultura Popular de Mataró
06/03/2015 - 15è Aniversari de la Coordinadora de Colles Geganteres de Mataró (Exposició)
14/07/2014 - II Mostra de Gegants i Cultura Popular de Mataró
05/06/2010 - Festes del Barri de Pla d'en Boet
25/10/2009 - Innauguració de l'EB Els Garrofers
07/06/2008 - Festes del Barri de Pla d'en Boet
03/06/2007 - Festa "Que Comenci" de Les Escoles Bressol
19/05/2007 - 10è Aniversari d'en Llauderet Gratacels (CEIP Torre Llauder)
11/03/2007 - 9a Diada de l'Ensenyament Públic (MUCE)


Veure totes les sortides arxivades d'aquest gegant

© LA WEB DELS GEGANTS DE MATARÓ
www.gegantsmataro.cat