La Web dels Gegants de Mataró

La Web dels Gegants de MataróVisitants Totals : 1.111.335
Usuaris Conectats : 3


La Vellassa

www.gegantsmataro.cat

Nom: La Vellassa
Alçada: 5,50
Entitat: Confraria de l'Enterrament

Constructor: Josep Maria de Ramon

Any: 2011

Es tracta d’una enorme geganta tipus titella de més de cinc metres i mig d’alçada que es desplaça arrossegada a unes rodes. Tot i que s’arrossega des de l’interior, el fet de fer-ho amb rodes fa que s’allunyi una mica del que entenem com un gegant tradicional a Catalunya. A d’altres països com França o Bèlgica no és un fet insòlit trobar figures d’aquestes característiques com ara la coneguda Minneke Poes de Ieper.

La Vellassa és un dels personatge del Carnestoltes a Mataró. Creada per la Confraria de l’Enterrament el 2011, surt al carrer únicament el Dimecres de Cendra dintre dels actes de l’Enterrament de la Sardina on s’escenifica la lluita entre els Vicis (representants d’en Pellofa) i les Velles (representants de la Vellassa que a la vegada representa la Quaresma).

Des del 1991, la Confraria de l’Enterrament organitza els citats actes de l’Enterrament de la Sardina que és un dels esdeveniments més singulars i esperats del carnaval de la ciutat. En primer lloc es duu a terme la vetlla d’en Pellofa al vestíbul de l’Ajuntament. Més tard les seves despulles son conduïdes en Comitiva amb les marxes fúnebres de la “Societat Musical d’Escura-Cassoles”, i escortades pels Botargues fins al lloc on es procedeix a fer l’acte de Comiat i la Lectura del seu testament. Un cop finalitzada la lectura es procedeix a la cerimònia de la Cremació, en la que s’incinera el cos del Rei del Carnestoltes mataroní. Es després d’aquest moment quan és quan fa la seva aparició la imponent Vellassa representant l’esperit de la Quaresma.

Però l’esperit d’en Pellofa encara segueix viu i es personifica en els Vicis que planten cara a la Vellassa per tal que l’alegria i disbauxa del carnestoltes no s’acabi. Son les últimes forces carnestoltesques, són set i simbolitzen els set pecats capitals.

La Vellassa no es deixa intimidar pels Vicis i invoca un exercit format per set Velles, les quals representen les set setmanes que té la Quaresma. La plaça es converteix en un camp de batalla on tots dos bàndols (Velles i Vicis) intenten imposar la seva manera de regir la vida de la ciutat. No obstant, la superioritat que imposa la força del calendari fa que guanyi la Vellassa, que s’empassa i fa desaparèixer els Vicis.

Després del triomf sobre els Vicis, la imponent figura de la Vellassa cedeix el protagonisme a la Vella Quaresma de fusta, que serà conduïda pel Gremi de Portants fins a la Plaça de la Peixateria, on es procedeix a l’Entronització.

El Carnestoltes a Mataró engloba tots els actes que van des del Dijous Llarder fins al Dimecres de Cendra. Malgrat no tenir el renom dels carnavals d’altres localitats catalanes, és una festa força consolidada amb personatges, situacions i actes propis, molts d’ells iniciats entre els anys 70 i 80 de la mà del Gremi de la Carnestoltada. S’estructura al voltant d'una seqüència ritual que inclou l'arribada, el regnat, la mort i l'enterrament del seu rei, en Pellofa.

Els altres personatges o comparses genuïnes que podem trobar durant els actes del carnestoltes mataroní són: Els Botargues (la inseparable guàrdia reial d'en Pellofa, d’uniformes estrafolaris, carotes personalitzades i armats amb escombres per on tiren foc); els Escuracassoles (els músics que acompanyen en Pallofa en els seus actes); la Momerota i la Momeroteta (les conegudes figures institucionals, que també són figures carnavalesques); els Portafardells (meitat homes meitat peix, reciten els versots més crítics i organitzen la Portabardellada que són correbars fora de programa que es realitzen cada divendres de Carnaval); el Ball de Gitanes (amb rituals de danses tradicionals que van recuperar l'Associació Mestres del Gai Saber); la Mulassa i els Diablots (personatges que participen en els actes del Ball de Gitanes); la Juliana Llardera i la Semproniana Llardosa (de l’Hermandá homònima participen en el Repartiment de Truites el Dijous Llarder i són una paròdia de les patrones de Mataró); la ja mencionada Vellassa juntament amb els Vicis, les Velles i tot el seguici del funeral d’en Pallofa (organitzat per la Confraria de l’Enterrament); el Gremi de Portants i l’acte final de l’Entronació de la figura de la Vella Quaresma (organitzat per la Confraria de les Set Setmanes que també organitza el serra-cames popular més antic de Catalunya, iniciat el 1987 i conegut per tots els mataronins com “Serra la Vella”).© LA WEB DELS GEGANTS DE MATARÓ
www.gegantsmataro.catAnterior

Galeria

Següent


Darreres sortides en les que ha participat

26/02/2020 - Dimecres de Cendre (Arribada de la Vella Quaresma)
10/07/2019 - VII Mostra de Gegants i Cultura Popular de Mataró (Exposició)
06/03/2019 - Dimecres de Cendre (Arribada de la Vella Quaresma)
14/02/2018 - Dimecres de Cendre (Arribada de la Vella Quaresma)
12/07/2017 - V Mostra de Gegants i Cultura Popular de Mataró
01/03/2017 - Dimecres de Cendre (Arribada de la Vella Quaresma)
10/02/2016 - Dimecres de Cendre (Arribada de la Vella Quaresma)
18/02/2015 - Dimecres de Cendre (Arribada de la Vella Quaresma)
05/03/2014 - Dimecres de Cendre (Arribada de la Vella Quaresma)
13/02/2013 - Dimecres de Cendre (Arribada de la Vella Quaresma)
22/02/2012 - Dimecres de Cendre (Arribada de la Vella Quaresma)
09/03/2011 - Dimecres de Cendre (Arribada de la Vella Quaresma)
© LA WEB DELS GEGANTS DE MATARÓ
www.gegantsmataro.cat