La Web dels Gegants de Mataró

La Web dels Gegants de MataróVisitants Totals : 1.112.013
Usuaris Conectats : 4


Senyor Queco

www.gegantsmataro.cat

Nom: Senyor Queco
Alçada: 2,60 m
Entitat: Barri de Via Europa-Nou Parc Central
Colla: Colla dels Gegants de Via Europa
Barri: Via Europa

Constructor: Cap (El Ingenio), cos i estructura (Toni Braza), vestuari (Pepita de l'Artesania Dorada). Repintat a l'any 2014 per en Sergio Laniado

Any: Estrenat el 29 de setembre de 2007

Fillols: L'Executiu, Víctor

L’any 2007, la colla de la Norilca sorprèn a tothom amb una segona figura, el Senyor Queco, un personatge gordet, de cap pelat, nas enorme i ulls esbojarrats que empaita, a nens i no tan nens, per allà on passa.

Es tracta d’un gegant de dos metres seixanta d’alçada, però molt lleuger de pes: amb prou feines arriba als onze quilos. Així, doncs, qualsevol nen de més de vuit anys, amb només una miqueta de traça, el pot portar. És un gegant diferent, ja que trenca amb l’estereotip de gegantó petit portat per nens i, alhora, aquests senten que duen una figura ben grossa al damunt.

Però qui és el Senyor Queco...? Mentre uns diuen que és un executiu amb unes copes de més, altres mantenen que es tracta d’un pagès vestit de diumenge a punt d’anar a missa. Però la vertadera història d’aquest enorme personatge és la següent:

“Hi havia una vegada un petit empresari. El seu modest negoci, de cop i volta, va anar creixent. El petit empresari es va convertir en un gran magnat dels negocis i l’especulació. Moltes vegades sense escrúpols utilitzava la mentida per aconseguir el que es proposava....

Amb el temps i amb aquest comportament va començar a perdre tots els seus amics, però el més greu és que, per cada mentida que deia, li creixia una mica més el nas. Un bon dia, el seu nas era tan enorme que sortint del seu Mercedes, no va poder aguantar el seu pes i va caure de cap a terra. Va quedar ben estabornit i se li van trencar totes les dents menys una, però el pitjor és que li pesava tant el nas que no es podia tornar a aixecar i ja no li quedava cap amic el volgués ajudar.

Vet aquí, que després d’unes quantes hores, passaven per allà uns nens geganters de la Colla de la Norilca i acostumats a portar figures grosses, el van poder aixecar. L’empresari, en aquest moment, es va adonar que no tenia sentit la seva vida sense amics ni gent que l’estimés, i els va preguntar si el volien acceptar com un més de la colla... Els nens van dir de seguida que sí i li van preguntar com es deia i… després de pensar una mica, l’home va decidir trencar amb tot el seu passat i començar a dir-se, simplement, Senyor Queco.

Una vegada a la colla, el Senyor Queco va veure que era quasi tan gran com la Norilca i que seria molt difícil que la pogués portar, però els nens de seguida van trobar una solució: I si en lloc de portar la Norilca, nosaltres et portem a tu...? El Senyor Queco, sense dubtar ni un pèl (ja que no en té cap), va dir que sí tot entusiasmat, però el que no s’esperava és que els petits geganters sempre tenien ganes de córrer i fer giravolts... És per això que sempre el veiem amb aquests ulls mig esbojarrats...

Tot i que sempre li volta el cap, el Senyor Queco està molt content, ja que tornar a tenir amics i la gent el mira amb entusiasme quan passeja (o més aviat gira i gira...) pels carrers.”


La idea de construir aquest gegant surt gràcies als portadors de l’Antoniu (el gegantó que, durant un temps, també porta la colla). Els nens es fan grans, però continuen essent massa petits com per aguantar el pes de la Norilca. La solució, doncs, és fer un gegant a mig camí, quasi tan gran com la Norilca però amb el pes de l’Antoniu.

Dit i fet, Toni Braza es posa mans a la feina i, a principis d’agost de 2007, ja té feta una estructura i un cos de goma escuma de menys de set quilos de pes, als quals afegeix un cap comprat a la botiga barcelonina El Ingenio. El nom que s’escull és Senyor Queco, com a petit homenatge a una de les primeres paraules que diu la Laura, la filla gran d’en Toni i la Coral (“queco, queco, queco...”). Pepita Fernández, de l’Artesania Dorada, li’n confecciona el vestit i, el mateix dia que surt de la seva botiga, el 29 de setembre de 2007, ja participa a la festa de l’Escola Sol-Ixent i, seguidament, a la inauguració de casa seva, el local de l’Associació de Veïns de la Via Europa-Nou Parc Central.

La Norilca, el Senyor Queco i en Zig-Zag són les figures que formen part de la Colla dels Gegants de Via Europa (també coneguda com a Colla de la Norilca) i es troben al local de l’AVV del barri.


© LA WEB DELS GEGANTS DE MATARÓ
www.gegantsmataro.catAnterior

Galeria

Següent


Darreres sortides en les que ha participat

13/07/2020 - VIII Mostra de Gegants i Cultura Popular de Mataró - Els gegants a les botigues del Casc Antic
07/03/2020 - 20è aniversari d'en Terenci
15/12/2019 - Cercavila de Gegants per la Marató de TV3
24/11/2019 - 15a Festa de Tardor del Col·legi Cor de Maria
17/11/2019 - 15è Aniversari de la Geganta Anna
25/07/2019 - Exposició de Gegants a Biblioteques de Mataró (Biblioteca Pompeu Fabra)
24/07/2019 - Les Santes, Festa Major de Mataró (La Gegantada)
10/07/2019 - VII Mostra de Gegants i Cultura Popular de Mataró (Exposició)
10/07/2019 - VII Mostra de Gegants i Cultura Popular de Mataró (Cercavila de gegants)
11/07/2018 - VI Mostra de Gegants i Cultura Popular de Mataró (Exposició)
16/06/2018 - Festes del Barri de Peramàs - Esmandies
27/05/2018 - Festes del Barri de la Via Europa - Nou Parc Central
25/05/2018 - Festes del Barri de la Via Europa - Nou Parc Central (Inici de Festes)
15/04/2018 - 3a Festa solidària d’Un Somriure per l’Aleix
11/03/2018 - 5è aniversari del Xumetet
26/11/2017 - Festa de l’Escola El Turó
29/10/2017 - Festa del Dracalegre
24/09/2017 - Festa de l’Escola Rocafonda
12/07/2017 - V Mostra de Gegants i Cultura Popular de Mataró
10/06/2017 - Festes del Barri del Pla d’en Boet


Veure totes les sortides arxivades d'aquest gegant

© LA WEB DELS GEGANTS DE MATARÓ
www.gegantsmataro.cat